Radio Bambi

Doček pravoslavne Nove godine!

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu. Ove crkve sutra, 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obeležavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

U ponoć će u pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspešnu i blagoslovenu Novu godinu. Tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (Alter Silvester), kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj. Јulijanski kalendar je uveo rimski imperator Јulije Cezar 45. godine pre nove ere i koristio se u celoj Evropi do 16. veka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na gregorijanski kalendar. Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan. Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Јulija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Pravoslavna Nova godina u Banjaluci biće obeležena koncertima u porti Hrama Hrista Spasitelja. Od 20:00h nastupiće Ansambl narodnih igara i pesama “Veselin Masleša”, Gradski tamburaški orkestar i etno grupa Iskon. Tačno u ponoć biće održan moleban.

Doček je organizovan i u Trebinju, Doboju, Bijeljini, Tesliću, Derventi, Novom Gradu, Istočnom Novom Sarajevu, Brčkom, Pelagićevu i Stanarima.

Doček pravoslavne Nove godine u Bijeljini biće organizovan na centralnom trgu, uz koncert Leksington benda. Od 21:00h građane će u novogodišnjoj noći zabavljati gradska grupa Štrajk, a nastup ‘Leksingtonaca’ najavljen je od 23:00h.

Srpsko prosvetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” iz Brčkog organizovaće 13. januara doček pravoslavne Nove godine na platou ispred spomen-obeležja poginulim srpskim oslobodiocima u tom gradu. Predsednik SPKD “Prosvjeta” Dragan Tomić rekao je da će proslava početi u 21:00h koncertom estradne umetnice Mirjane Aleksić i Milenijum benda. -“Obezbedili smo besplatnu hranu i tople napitke za sve koji dođu. U ponoć građane očekuje vatromet”, – rekao je Tomić novinarima. Iste večeri biće održana i “Noć srpskog folklora” koja će početi u 20:00h u Domu kulture. -“To je tradicionalna manifestacija koju uvek organizuje neko od kulturno-umetničkih društava iz Brčkog. Ove godine organizator je Srpsko kulturno-umetničko društvo iz Krepšića. Manifestacija okuplja sva društva koja neguju srpsku kulturu, tradiciju i folklor na ovim prostorima”, – istakao je Tomić.

Doček pravoslavne Nove godine večeras će biti organizovan i na Trgu u Pelagićevu, gde će sve prisutne zabavljati pevačica Ćana.

Doček pravoslavne Nove godine na otvorenom večeras će biti organizovan i u Doboju, Tesliću, Derventi i Stanarima, dok u Petrovu neće biti javnog dočeka, rečeno je Srni u ovim lokalnim upravama.

Početak programa u novogodišnjoj noći u Parku narodnih heroja u Doboju predviđen je za 20:00h uz koncert orkestra Perice Jaćimovića, a potom će nastupiti pevačica Tina Ivanović.

U Tesliću će za doček pravoslavne Nove godine od 20:00h nastupiti Kontra bend, a od 22:00h YU grupa, dok će u Stanarima od 21:00h građane zabavljati Slavko Milanković.

Doček pravoslavne Nove godine biće organizovan i na Trgu pravoslavlja u Derventi, gde će prisutne zabavljati pevač Ivan Kukolj Kuki. Program će početi u 21:00h, a od 23:30h planirano je bogosluženje u Sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice. Organizatori dočeka su Srpska pravoslavna crkvena opština Derventa i Srpsko prosvetno i kulturno društvo “Prosvjeta”.

U Opštinskoj upravi Petrovo kažu da neće biti organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine.

Na Trgu Mladena Oljače Novom Gradu, večeras će biti organizovan doček Nove godine. Od 20:30h nastupa Jet Set Band, a nakon njih goste će u Novu godinu uvesti Dejan Matić.

U okviru manifestacije “Zima u Istočnom Novom Sarajevu”, večeras će biti organizovan doček pravoslavne Nove godine od 22 časa, na lokaciji budućeg trga “Srbija”. Sve prisutne će zabavljati pevač Sergej Ćetković. Za sve građane Opštinska uprava Istočno Novo Sarajevo obezbediće besplatno kuvano vino.

Trebinjce i goste ovog grada, u Novu 2020. godinu po julijanskom kalendaru uvešće pevač Bane Mojićević, čiji je koncert zakazan za večeras u 21:30h u bašti hotela Platani.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!