Radio Bambi

ÖVP, čiji je lider Kurc, pobednik izbora u Austriji!

Narodna partija Austrije (ÖVP), čiji je lider Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) /33/, ubedljivi je pobednik prevremenih parlamentarnih izbora, jer je prema zvaničnim preliminarnim rezultatima osvojila 38,35 odsto glasova, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Pešorn. Zvanični preliminarni rezultati jučerašnjih izbora sadrže sve glasove predate na biralištima, ali ne i one koji su poslati putem pošte, koji će tek naknadno biti izbrojani.

Zatraženo je 1,04 miliona glasačkih listića za glasanje putem pošte.

Socijaldemokratska partija osvojila je 21,54 odsto glasova i u odnosu na 2017. godinu izgubila je čak 5,3 odsto glasova.

Slobodarska partija Austrije najveći je gubitnik izbora, jer je osvojila 17,25 odsto glasova, odnosno 8,72 odsto manje glasova nego na izborima pre dve godine.

‘Zeleni’ su se vratili u Parlament sa 12,35 odsto glasova, a u skupštini je još ‘Neos’ koji je osvojio 7,36 odsto glasova.

Ministar Pešorn je sinoć saopštio da je izlaznost iznosila 60 odsto i najavio da će konačan rezultat biti saopšten u četvrtak.

-“Računamo da je pristiglo 930.000 glasova putem pošte, koji će početi da se prebrojavaju od ponedeljka, a konačan rezultat saopštićemo u četvrtak”, – rekao je on sinoć na konferenciji za medije.

Glasovi putem pošte promeniće donekle trenutne rezultate, posebno kod SPO, Zelenih i FPO, ali neće značajnije uticati na “plasman” stranaka, već samo na neki broj mandata u Parlamentu i na buduće kombinatorike u vezi sa formiranjem koalicione Vlade.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!