Radio Bambi

U Srpskoj 265, u FBiH 572 novozaraženih!

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, rekao je da je zdravstvenim ustanovama u Srpskoj do sada isporučeno više od 31.000 prve doze vakcina protiv korona virusa i oko 10.000 druge doze. On je istakao da je u Institutu i regionalnim centrima u toku vakcinacija i revakcinacija zdravstvenih radnika zaposlenih u privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i roditelja dece sa poteškoćama u razvoju.

-“Prema planu vakcinacije, nakon što se završi vakcinacija građana starijih od 65 godina, počeće vakcinacija osoba sa hroničnim oboljenjima”, – rekao je Zeljković.

Podsetio se da je u Srpskoj vakcinacija zvanično počela 12. februara, te da su prema planu prvo vakcinisani zdravstveni radnici u kovid bolnicama Republike Srpske.

-“Trenutno je u domovima zdravlja u Republici Srpskoj u toku vakcinacija osoba starijih od 65 godina. Većina domova zdravlja u Srpskoj preuzela je vakcine i provode imunizaciju prema svojim planovima”, – kaže Zeljković.

Institut podseća koje su to prioritetne grupe za vakcinaciju Republici Srpskoj:

1. Korisnici i zaposleni u ustanovama za smeštaj starijih lica i drugim ustanovama za smeštaj i dugotrajnu negu;

2. Zdravstveni radnici, uključujući pomoćno osoblje koje u toku obavljanja posla u zdravstvenoj ustanovi dolazi u kontakt sa pacijetima;

3. Stanovništvo starije od 65 godina;

4. Osobe sa hroničnim bolestima koje su faktor rizika za COVID-19;

5. Osobe dobi 18 – 64 godine na poslovima od javnog značaja (prosvetni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, policija, civilna zaštita, vatrogasci, inspektori, javni prevoz, novinari, šalterski radnici, državni službenici, radnici u trgovini i dr.).

U današnjem izveštaju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navedeno je da je u poslednja 24 časa testirano 962 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2/COVID-19) potvrđen je kod još 265 osoba u Republici Srpskoj.

Prema mestu prebivališta, 90 osoba je iz Banjaluke, 35 iz Bijeljine, 27 iz Trebinja, 14 iz Gacka, po 12 iz Bileće i Zvornika, devet iz Foče, osam iz Laktaša, sedam iz Doboja, po pet iz Broda i Prnjavora, po četiri iz Modriče, Čelinca i Šamca, po tri iz Pala i Prijedora, po dve iz Dervente, Istočnog Novog Sarajeva, Кotor Varoša, Petrova, Rogatice i Teslića i po jedna iz Istočne Ilidže, Lopara, Milića, Mrkonjić Grada, Nevesinja, Srebrenice, Stanara, Trnova, Ugljevika, Čajniča i Šipova.

U poslednja 24 časa Institutu su prijavljena još 22 smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Do sada je u Srpskoj potvrđeno 57.963 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 3.018 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona.

Ukupan broj hospitalizovanih je 1.375, pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 11.044 osobe, a nadzor je završen kod 165.163 osobe.

Zavod za javno zdravstvo FBiH saopštio je da je u protekla 24 časa testirano 2.934 laboratorijska uzorka, od kojih je 572 pozitivno na SARS-CoV-2.

Zaključno s današnjim danom, u FBiH je trenutno aktivno 18.659 pacijenata pozitivnih na korona virus. Zavodu je u protekla 24 časa prijavljeno još 54 preminula pacijenta sa potvrđenim prisustvom novog virusa korona.

Broj preminulih osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona od početka pandemije u FBiH je 4.302.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!