Radio Bambi

Pita sa jabukama!

Potrebne namirnice – 250 g kora za pite, 100 g prezli, 100 g šećera, 1/4 kafene kašičice ekstrata vanile, 1/4 kafene kašičice cimeta u prahu, 50 ml ulja, 300 g izrendanih jabuka, 80 ml kisele vode, 10 ml ulja (za premazivanje kora), 20 ml kisele vode i prah-šećer. Priprema – Dobro promešati prezle, šećer, ekstrat vanile i cimet. U smesu usuti ulje (50 ml) i dobro izmešati da se dobije fina, rastresita, smesa.

Očistiti i izrendati jabuke. Oko 4 komada srednje veličine sasvim je dovoljno.

Sjediniti 10 ml ulja i 80 ml kisele vode, za premaz.

Kore slagati tako, da šira strana bude donja ivica tj. do Vas. Razdvojiti kore ukoliko su slepljene i krenuti sa pripremom na sledeći način: Prvu koru potpuno premazati kiselom vodom i uljem, i na to naneti prezle (oko 3-4 supene kašike), takođe po čitavoj površini. Drugu koru potpuno premazati (kao i prvu), pa do polovine kore naneti prezle i ravnomerno posuti izrendane jabuke. Presaviti bočne ivice ka unutra (za 1 cm), premazati kiselom vodom, kako bi se što bolje uvila rolnica, i zarolati koru počevši od sebe. Kore rolati što uže, kako bi bile dobro popunjene filom i zadržale na volumenu. Postupak ponavljati dok ima materijala. Od navedenih mera dobije se 3 rolne.

U podmazan pleh ređati rolne, pa svaku zaseći makazama u dubinu, na 4-5 mesta. Ovako se pita vrlo lepo ispeče, a i praktično je iz razloga što se neće lomiti pri konačnom sečenju.

Rolne premazati sa kiselom vodom (20 ml) i peći u ugrejanoj rerni, na 180º C 15-20 minuta tj. dok ne porumene. Vrlo malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se pita prohladi, 10-ak minuta. Hladnu pitu seći na onim mestima gde su makazama načinjeni zaseci, posuti prah-šećerom i služiti.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!