Radio Bambi

Posne punjene paprike!

Potrebne namirnice – 9 manjih paprika, 1 veća glavica crnog luka, 1 kašika suvog začina, 200 gr pirinča, malo soli i bibera, peršunov list ili začini po želji, 100 ml ulja + 50 ml ulja za tepsiju. Priprema – Iseckati crni luk, dodati ulje, čašu vode, suvi začin i staviti na vatru da se dinsta. Za to vreme izdubiti paprike.

Dodati pirinač i naliti vode da ogrezne, otprilike 2 čaše. Smanjiti vatru i ostaviti da provri i kuva se dok voda ne ispari.

Usuti u dublju tepsiju 50 ml ulja i rasporediti svuda pa uspravno poslagati papriku. Zato nam treba dublja, a manja tepsija, da bi paprike stajale lepo uspravno. Ako popadaju preti nam opasnost da će nam i pirinač iscureti. To možete da sprečite tako što ćete uglaviti kao poklopce kolutove krompira ili paradajza. Kada je voda isparila i pirinač se skuvao na pola, skloniti sa vatre i uključiti rernu na 200 stepeni.

Napuniti poslagane paprike pirinčem, ali ne do kraja, još će on nabubriti, ostaviti ‘s prsta’ mesta.

Sad u svaku papriku naliti po malo vode, do gore i staviti u rernu da se peče. Ukoliko vam ostane vila ugurati između još jednu papriku pa i nju napuniti.

Kada budete pripremali ovo jelo, mokre paprike posolite spolja i onda slažite u pleh, da jelo ne bi bilo neslano. Stavite da se peče sve zajedno sat vremena. Bocnite papriku sa strane, vidite da li je mekana pa ćete prema tome znati da li je potrebno još malo da se peče ili može da se izvadi iz rerne.

Recept poslala Gorica Ristić iz Loznice

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!