Radio Bambi

Društvene mreže razaraju brakove!

Neretko se kod parova (posebno kod žena), javlja predrasuda da će nas partner u svemu podržati i da će nam ‘čitati misli’, bez ideje da je za dobru vezu izuzetno važna međusobna komunikacija. -“Brak i veza ne mogu biti dobri ukoliko se čuje glas samo jednog. Mora se o svemu donositi zajednička odluka. Ukoliko ste razmotrili sve opcije i ipak želite promeniti partnera, svakako je bolje da prvo okončate vezu u kojoj ste, pa onda krenete u potragu za ‘novom prilikom'”, – stav je psihoterapeuta.

Međutim, praksa pokazuje da se sa ovim stavom većina ne slaže, nego se odlučuju ‘za sedenje na dve stolice’.

Skoro svaki razvod u većoj ili manjoj meri povezan je sa korišćenjem neke društvene mreže ili aplikacije za dopisivanje.

Prema novim statistikama, glavni razlozi za razvode su svađe nastale usled ‘hvatanja partnera u online preljubi’, koja se pored “online”, uglavnom desila, ili je blizu da se desi, i “live”.

Vrući razgovori, razmena eksplicitnih fotografija preko aplikacija za razgovore i društvenih mreža sve je veća i češća i to uglavnom između osoba koje su u braku sa osobama koje nisu, ali i između osoba koje su u braku sa drugim osobama koje su takođe u braku. Psihoterapeuti teško mogu da objasne, da većina osoba koje su u braku ističu kako nikada ne bi volele da ih partner prevari, da sruši porodicu ni svoju ni tuđu. Nakon toga uzmu telefon u ruke i počinju raditi ono što su prethodno istakle da ne bi volele doživeti od svog partnera.

Uzrok svakog trećeg razvoda u svetu su društvene mreže.

Pokazale su ovo brojne ankete i istraživanja. Uglavnom dolazi do kraja braka kada jedan supružnik veći deo slobodnog vremena provodi tako što se dopisuje i flertuje sa kontaktima na društvenim mrežama i na aplikacijama za dopisivanje, zapostavljajući porodicu. Naravno, kada bude otkriven i kada se sazna za preljubu, a sazna se uvek, pre ili kasnije, dolazi do pucanja braka.

Ima i dosta slučajeva gde su oboje veoma aktivni u preljubama na društvenim mrežama, pa nakon nekog vremena jednoglasno odluče da im je bolje da se razvedu.

Deca naravno, kao i u svakom razvodu, nose najveći teret. Zapanjujući je podatak da to što imaju decu, na odluke suzpružnika o razvodu uopšte ne utiče.

Istraživanja pokazuju da prevare preko društvenih mreža čine podjednako i žene i muškarci, dok žene više od muškaraca vole da se eksponiraju objavljujući fotografije, video snimke i ‘story’ statuse.

Pre nego prevarite, trebate znati da prevara, pored ostalih loših stvari, predstavlja i čin rušenja poverenja. Partner koji prevari, gubi poverenje drugog partnera. Taj gubitak se nikada više ne nadoknađuje, jer poverenje se stiče postepeno, a ruši veoma lako.

Osobe koje se odluče prevariti parntera su hronično nezadovoljne u vezi ili braku. Većina ljudi ne varaju jedni druge samo zato što su videli nekog mlađeg, atraktivnijeg, zanimljivijeg ili zabavnijeg, već zato što imaju problem u sopstvenoj vezi ili braku koji oni doživljavaju da ih guši, čini nezadovoljnim, frustriranim ili usamljenim.

Prevara se ne događa kao posledica slučajne prilike koja se ukazala osobi, već osobe koje varaju same traže takve prilike. Hronično nezadovoljstvo u vezi ili braku nastaje kao posledica nagomilanih, nerešenih i zamrznutih konflikata, odsustva komunikacije, hronične ljutnje i razočarenja, stalnih svađa i nesuglasica, seksualnih problema i sl.

Kada je osoba dugo u vezi ili braku, a ne rešava probleme sa svojim partnerom ili partnerkom, dolazi do javljanja usamljenosti, frustracije, hroničnog nezadovoljsva pa čak i zahlađenja odnosa.

Tako usamljena i nezadovoljna osoba traga za zadovoljstvom, pažnjom ili seksualnim užitkom negde drugde, izvan veze, izvan braka. To predstavlja najčešći motiv da osoba počne da pokazuje interesovanje za druge osobe, a to najlakše može realizovati na društvenim mrežama.

Mnogi bračni supružnici i osobe u dugoj vezi se iznenade i šokiraju kada saznaju da su prevareni, neshvatajući da je njihova veza ili brak već dugo u krizi, da postoji mnogo nerešenih problema i da nema međusobne konstruktivne komunikacije već duže vreme.

Vraćamo se dakle na početak priče – ukoliko nema međusobne komunikacije i iskrenog svakodnevnog razgovora na razne teme, posebno na teme ‘šta kome od supružnika smeta i nedostaje u vezi’, ‘šta voli, a šta ne voli da druga strana radi’, ukoliko se kvalitetno ne provodi slobodno zajedničko vreme i nema obostrane posvećenosti odnosu, brak ide u propast.

Zapamtite da vaš partner koliko god da vas dobro poznaje, nije vidovit i ukoliko jedno drugom ne govorite sve, šanse za opstanak vašeg braka su male.

-“Ukoliko ste nezadovoljni u braku, pokušajte to rešiti iskrenim razgovorom sa partnerom, otiđite kod savetnika, a ako ništa od toga ne uspe ili jednostavno ne želite uopšte da rešavate ništa jer vam je dosta svega i smatrate da će vam biti bolje sa nekim drugim, onda to jasno i glasno recite vašem partneru. Nemojte ni vi, ni vaš partner da živite u zabludi, lažima i braku koji je to samo na papiru. Zašto uzaludno trošiti godine sa nekim koga više ne volite samo zato što ste tako navikli, ili da vas okolina ne bi osudila. Budite odlučni i iskreni, jer ako tako mora, onda je svakako uvek bolje dobar razvod, nego loš brak”, – poručuju psihoterapeuti.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!