Radio Bambi

Francuska zvezda 308!

Na Salonu u Frankfurtu (12-22. septembar), imaćemo priliku da vidimo oko 100 premijera. Očekivano, najviše prostora u halama zauzimaju domaći, nemački proizvođači, pa će tako “Folksvagen” imati štand sa čak 54 izložena automobila.

Najveći konkurent im je “Pežo”.“Pežo” će imati jednu od jačih postavki u poslednjih nekoliko godina.

Centralnu poziciju zauzeće nova, druga generacija kompaktnog “pežoa 308” koji je konačno dobio izgled koji dolikuje jednom “lavu”. Dizajn je dobrim delom preuzet sa novog “pežoa 208”, a automobil je baziran na modernoj platformi grupacije “Pežo-Sitroen” koja je debitovala na modelu “sitroen C4 pikaso”.

Pored atraktivnog dizajna, novi “pežo 308” je dobio i bolje vozne karakteristike koje su mu ranije i bile kamen spoticanja u poređenju sa “folksvagen golfom” i “ford fokusom”.

“Tristaosmica” je takođe i ekonomičnija i bezbednija od prethodne verzije, a ukupna masa je smanjena za 140 kilograma. Francuzi su za feštu u Frankfurtu pripremili i sportsku verziju “pežoa 308” sa oznakom R koja je, istinu, i dalje u obliku studije.

Pokreće ga 1,6-litarski turbo benzinac sa 270 konjskih snaga i 330 Nm obrtnog momenta. Atraktivna verzija je dobila i niže, sportsko ogibljenje kao i dvobojnu karoseriju, dok se snaga preko šestostepenog manuelnog menjača prenosi na prednje točkove.

Isti motor već pokreće model “pežo RCZ R”.

Posetioci će moći da vide i redizajnirane modele 3008 i 5008. Oba automobila su dobila novi prednji kraj sa većim usisnicima za vazduh i novom maskom hladnjaka, a dodatno je proširena i ponuda boja i aluminijumskih točkova.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!