Radio Bambi

Gde su nestali svici?!

Možete li se setiti kada ste poslednji put ugledali nekog svica dok ste šetali parkom, pored reke, šumom, ili boravili na selu?! Tokom svog detinjstva mnogi su uživali u tome da hvataju svice. Jurili smo ih po polju, a najviše nas je očaravalo njihovo svetlucanje u mraku.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina retko imamo priliku da vidimo ove insekte, a u većini naših krajeva ‘svetlucavih bića’ nema nikako.

Naučnici upozoravaju da je njihova “magija” ugrožena i da buduće generacije možda nikada neće imati priliku da jure po dvorištu za ovim sićušnim bićima.

Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Tafts u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje.

Na primer, jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svetlenju, potrebne su šume mangrova kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovde zasađene plantaže palminog ulja.

Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je led rasveta takođe uzrok izumiranja svitaca.

Veštačko svetlo koje potiče od ulične rasvete, ogromnih svetlećih bilborda i svetlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada, pogubno deluje na njih.

-“Osim što im remeti prirodan bioritam, veštačko svetlo utiče na njihove rituale tokom parenja”, – napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.

Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tela koja im omogućava da svojim svetlom privuku partnera, a prevelika količina veštačkog svetla remeti ovaj proces.

Profesor biologije Dejv Goulson na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su i pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca. Naučnici su ustanovili da je u toku “tiha apokalipsa” u svetu insekata, jer se već 41 odsto nalazi pred istrebljenjem. U Јapanu, Tajvanu i Maleziji već duže vreme izleti na kojima se posmatraju svici privlače sve više turista. Masovne turističke ture uz reke blizu šuma mangrova u Tajlandu dovode do rušenja stabala i erozije rečnih korita, što dodatno uništava prirodna staništa ovih svetlećih bića.

Kada se radi o gradovima, takođe jedan od razloga za nestanak svitaca je što je vazduh mnogo zagađeniji nego pre.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!