Radio Bambi

Hoće li roboti zameniti ljude?!

S razvojem tehnologije svakim danom sve je više robota ‘zaposleno’ u raznim granama industrije. Zbog njihove sve veće upotrebe, široko je rasprostranjen strah da će vremenom roboti ljudima oduzeti radna mesta, ali takav razvoj događaja više zavisi o odnosu države prema radnicima nego o samim umetnim zaposlenicima. Razvoj robotike i informacijskih tehnologija omogućio je da se danas proces proizvodnje u pojedinim granama odvija gotovo u potpunosti bez prisustva ljudi.

Automatizacija i upotreba robota može dovesti do olakšavanja radnih zadataka, povećanja produktivnosti, kao i ukidanja loših poslova, koji su često radno intenzivni, monotoni i ostavljaju posledice po mentalno i fizičko zdravlje radnika, što su neki od ključnih argumenata zagovornika intenzivnije primene novih tehnologija u radnom procesu.

Azija poslednjih godina beleži najveći rast instalacije robota u proizvodnji, uz godišnji rast od devet posto. Najveća zastupljenost robota je trenutno u Kini.

Među ljudima vlada velika odbojnost prema robotima, pa je veliki problem što se, primera radi, radnici namerno spotiču o mehaničke pomagače kako bi ih proglasili nesigurnim za rad u blizini čoveka i izbacili iz upotrebe. Takođe, postoji bojazan da će ih roboti zameniti jer su ‘brži, precizniji, bolji’ od ljudi.

U stvarnosti, od robota se zahteva i očekuje da zadatke obavljaju poput ljudi, a ne bolje. Danas roboti pomažu u obrazovanju dece s posebnim potrebama, pružaju utehu i društvo starijim ljudima, asistiraju u bolnicama, rade teške, opasne poslove koji su godinama ugrožavali ljude.

Teoretičari zavere tvrde da će do 2048. godine ljude u potpunosti na većini radnih mesta zameniti roboti. S druge strane stručnjaci iz oblasti robotike uveravaju da roboti neće zameniti ljude, nego da je njihov cilj da pomognu ljudima, da im sačuvaju zdravlje, spreče povrede, pomognu im u dizanju tereta, da ljudi ne budu izloženi štetnim gasovima i slično.

Proces automatizacije i primene robota u našoj regiji je veoma spor jer je i dalje isplativije zaposliti jeftinu radnu snagu umesto skupe tehnologije.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!