Radio Bambi

Hrvati prodaju rakiju za poneti!

Da postoji i da se masovno prodaje širom sveta kafa za poneti, to je poznato, ali, da ima i rakija za poneti, to malo ko zna. Lako se nosi, a kvalitet joj je zadovoljavajući. Zlatan Rebec, inženjer građevine koji je na vreme shvatio da mu valja van građevine, počeo je sa prodajom rakije koja je pakovana u kesice zapremine 0,2 decilitara. -“Ideja je nastala sasvim slučajno, kao i sve, dobre ideje”, – kaže on.

Budući da se bavi proizvodnjom vlažnih maramica i da se tu uglavnom radi o letnjem asortimanu, trebalo je mašine zaposliti i zimi. Pala mu je na pamet rakija, jer je prepoznatiljivo, ima potencijala i strano tržište može da je prepozna. On je zaštitio i punjenje i ime.

-“Rakije ima svuda, ali nema mnogo kvalitetne rakije. Rakija mog prijatelja, koji je prepoznao sav potencijal ove ideje, je vrhunska. Odlučili smo da se udružimo, a konačan proizvod su isprobavali rodbina, prijatelji, poznanici i tek pokoji kupac. Mada, ko god da je probao bio je oduševljen. Problem su distributeri. Mahom žele gotov proizvod, brend koji će da distribuiraju, a ovo treba reklamirati, nuditi, trgovati. Treba mi trgovac koji će znati da proda proizvod”, – priznaje Rebec.

Drugi problem su prevelike marže, koje kreiraju cenu za krajnjeg potrošača.

-“U ponudi imamo više vrsta rakije. Tu je ona od šljive, višnje, viljamovka, borovnica, ali i majmunovača od medice i banane te ‘jebenica’ (koja muškarce hrabri, a žene opušta). Najviše mi se dopada višnja, ali na tržištu ipak najbolje prolazi ‘jebenica’. Pravi proboj na tržište tek treba da se dogodi. Proizvod se za sada može naći u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu i Istri. Pregovara se za Rijeku, baš kao i za austrijsko i nemačko tržište. Mašine su tu, a kapacitet proizvodnje lako može da se poveća. Restorani, sajmovi, festivali, suvenirnice, sve je to prostor na koji bi mogla da se ubaci ova nova rakija. Dobar proizvod će već nekako naći put! Treba doduše vremena, ali naći će”, – zaključuje Rebec.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!