Radio Bambi

Kako i gde je nastala najpoznatija čokolada?!

Jedna od najpoznatijih čokolada u Evropi i svetu svakako je čokolada ‘Milka’. Kako je najpoznatija čokolada dobila naše žensko ime?!

Milka je slovensko ime, tačnije južnoslovensko, potiče od reči mio, mila. Postoji više i ženskih i muških imena izvedenih od prideva mio, ali to nam je poznato.

Da li slovensko žensko ime ima ikakve veze sa nazivom popularne čokolade?! Odgovor je ne!

Postoji i u jevrejskom jeziku, u Bibliji varijanta ovog imena Milka, Malka u značenju kraljica. Ipak to definitivno nije put, na kome ćemo pronaći odgovor i koji ima veze sa mnogima omiljenom čokoladam. Odgovor ćemo potražiti u istorijatu ovog brenda.

Istorija ‘Milka’ čokolade

Još davne 1825. godine, Philippe Suchard, slastičar iz švajcarskog grada Nušatel (Neuchâtel), osnovao je fabriku za proizvodnju konditorskih proizvoda. Prvi doticaj sa čokoladom Philippe je imao sa 12 godina kada je odlazio u apoteku da bi kupio pola kilograma čokolade za svoju bolesnu majku, jer se čokolada u to vreme smatrala lekom.

Sa osamnaest godina on odlazi u Bern gde pomaže svom bratu u slastičarskom poslu. Nakon obuke kod brata on odlazi u Ameriku i tamo boravi jednu godinu. 1825. godine vraća se u Švajcarsku, u grad Neuchâtel, i tu otvara slastičarnu. Posao je krenuo dobro, table čokolade su se lepo prodavale. U to vreme je čokolada imala drugačiji ukus nego ova današnja. Naime, nije se upotrebljavalo mleko u procesu proizvodnje čokolade, kakao je bio osnovna supstanca.

Godine 1901. je uvedena tehnološka inovacija i u proizvodnju je uvedeno mleko kao obavezni sastojak. Novi proizvod je registrovan. Krave daju mleko, posebno su čuvene alpske krave, pa je krava postala zaštitni znak novog pakovanja, uz specifičnu ljubičastu boju.

Nakon što odluči da zatvori slastičarnu Philippe ostaje na kantonu Neuchâtel. U obližnjem mestu Serrières 1826. godine otvara fabriku čokolade sa mlinskim pogonom. Zapošljava jednog radnika i sa njim je dnevno proizvodio do 30 kilograma čokolade. Njegova čokolada postaje poznata i cenjena u celoj Švajcarskoj i on počinje razvijati posao. Svoje poslovanje 1880. godine širi i na strano tržište. Pogon proizvodnje prebacuje u Nemačku, u grad Lerah (Lörrach) gde se i danas proizvodi ‘Milka’.

Odgovor na pitanje kako je ‘Milka’ čololada dobila ime?!

Na nemačkom – Milch = mleko; kakao = kakao
Spojene su ove dve reči, odnosno iz njih su uzeta samo početna slova i dobijen je naziv = Milka!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!