Radio Bambi

Kako je nastalo čuveno pecivo?!

Čuveno francusko pecivo je zapravo nastalo u Austriji. Meki i nežni kroasani, tope se u ustima i mnogima su omiljeno pecivo, a širom Evrope neizostavni su na trpezi u vreme doručka. Većina svetske populacije se slaže da je ovo francusko pecivo, ali malo ko zna da je kroasan nastao u Austriji za vreme osmanske opsade Beča 1683. godine.

Kako su pekari ujutro u gradu prvi ustajali, prvi su i primetili da Osmanlije organizuju napad i alarmirali su grad. Tako su doprineli odbrani i spašavanju Beča. U znak sećanja na taj događaj napravili su kroasan i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumesec.

U Francuskoj je kroasan postao poznat zahvaljujući supruzi Luja XVI, Mariji Antoaneti, ćerki austrijske carice Marije Terezije.

To austrijsko pecivo su Francuzi zbog njegovog oblika preimenovali u Croissant de lune (polumesec).

Kroasan se danas, pored klasičnog (praznog) sprema i prepečen sa sirom, punjen šunkom, slaninom, tunjevinom, margarinom, senfom, majonezom, ili  čokoladom, džemom, kremom, vanilijom, kesten pireom i lešnicima.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!