Radio Bambi

Kako napraviti ražanj za pečenje?!

U današnje vreme (ukoliko vam to finansijska situacija dozvoljava) možete kupiti razne vrste ražnjeva, pečenjara ili poručiti omiljeno pečenje u nekom od restorana ili preko ‘ketering servisa’. Ukoliko sami želite napraviti ražanj i peći vaše pečenje, evo kako da to jednostavno uradite.

Za ražanj možete uzeti najjednostavniji komad od 1,80 metara ravnog drveta. Najbolji je komad od leske, kestena, javora ili lipe. Nije podesno od bukve, graba, hrasta i četinara, jer su ta drva kvrgava, neravna a četinari ispuštaju smolu.

Dakle, usečete drvo skinete mu koru, zašiljite jednu stranu i ostavite da se prosuši bar nekoliko časova.

Kao pogonski motor možete staviti motor od brisača od ‘Fiće’ ili ‘Stojadina’.

Njegov zupčanik prilagodite sa većim zupčanikom koji se može kupiti na ‘buvljacima’ ili na otpadu.

Mera prenosa trebala bi biti 1:10. Način konstrukcije prilagodite svojim idejama i mogućnostima.

Kao izvor struje koristite akumulator 12 V ili punjač akumulatora. Vatru naložite na sigurno mesto, a koristite što deblja drva da se stvori mnogo žara. Drva neka gore pokraj ražnja, nikada direktno na pečenje. Žar se lopatom podmeće ispod pečenja, sve dok meso ne bude pečeno.

Nakon tri sata otprilike, meso će biti ravnomerno pečeno i lepe crvene boje. Kad nestane krv ili sukrvica, a meso iznutra ima lep miris, znači da je pečenje gotovo. Tad ga možete skinuti sa ražnja i staviti na sto. Secite ga prema vlastitom ukusu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!