Radio Bambi

Kako razlikovati simptome prehlade od korona virusa?!

Ono čega su se svi pribojavali upravo se dešava, a to je istovremeni udar prehlade, gripa i novog talasa korona virusa (COVID-19). Stručnjaci kažu da sada nije lako razlikovati simptome obične prehlade od korona virusa s obzirom da imaju niz sličnih manifestacija. Britanska doktorka Sara Džarvis tvrdi da ipak ovo nije nemoguća misija.

-“Curenje nosa, zapušen nos, kao i upala grla mnogo se ređe javljaju kod korona virusa nego kod prehlade. Ako imate ove simptome, a nemate povišenu temperaturu, novi kontinuirani kašalj (koji traje duže od sat vremena ili tri značajna napada u 24 časa) ili gubitak mirisa i ukusa, ne treba da se testirate na COVID-19”, – objašnjava ona.

Doktorka tvrdi da se simptomi javljaju u proseku pet dana nakon što ste bili izloženi virusu, iako to može da varira, pa se simptomi mogu pojaviti i u rasponu od 2 do 12 dana nakon što ste na bilo koji način došli u kontakt sa virusom.

Ističe i da se kod obične prehlade retko kada javljaju jak umor i problemi sa disanjem, što uglavnom osećaju oni koji su zaraženi korona virusom.

-“Uopšteno govoreći, zapušen nos, kijanje i curenje nosa karakterističniji su za prehladu, a simptomi se mogu pojaviti 2-3 dana nakon izlaganja, traju samo nekoliko dana i obično su blage težine”, – dodala je britanska doktorka i savetovala da kontaktirate doktora ako kroz nekoliko dana simptomi ne počnu da nestaju ili se pogoršaju.

Ona je takođe akcentovala da je posebno važno raditi na jačanju imuniteta.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!