Radio Bambi

Mali “nadprosečni” Švajcarac!

Desetogodišnji Švajcarac Maksimilijan Janiš, koji je iz šale polagao test iz matematike za veliku maturu i dobio najvišu ocenu, moćiće da pohađa specijalna predavanja na Univerzitetu u Cirihu, saopštile su univerzitetske vlasti. Kako prenosi AFP, dečaku će na raspolaganju biti razne knjige, a svake druge nedelje će imati razgovor sa profesorom na određenu temu.

Maksimilijanovi roditelji, inače nemački državljani na radu u Švajcarskoj, želeli su da sina upišu na matematički fakultet, ali im to nije dozvoljeno jer on nije položio testove iz drugih predmeta za maturu.

-“Ovo je prvi put da imamo tako mladog i talentovanog studenta u okviru programa ‘Ojlerovo društo za juniore’, koji je namenjen nadprosečno nadarenim srednjoškolcima”, – kazao je profesor Mihael Hengartner, predsednik ciriškog Univerziteta.

Maksimilijan je sin 67-godišnjeg profesora matematike u penziji i 48-godišnje ekonomistkinje. Nadprosečno nadaren, već je preskočio tri razreda u osnovnoj školi. Trenutno pohađa gimnaziju, zajedno sa 13-godišnjom decom. U nedavnom intervjuu listu “Zontag cajtung”, Maksimilijan je priznao da nema previše drugova.

-“Nisam neki specijalista za prijatelje”, – kazao je on, dodavši da nije lako družiti se sa decom koja su tri godine starija od njega. -“Nemam nikog s kim bih raspravljao o Arhimedu, a većina ni ne zna ko je Gaus (Karl Fridrih Gaus, čuveni nemački matematičar koji je umro 1855)”, – objasnio je on.

Maksimilijan vežba matematiku sa svojim ocem, koji ga svakodnevno podučava.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!