Radio Bambi

Mudrosti dana – Maksim Gorki!

Aleksej Maksimovič Peškov (1868 – 1936), poznatiji kao Maksim Gorki, bio je ruski pisac, osnivač književnog metoda socijalističkog realizma i politički aktivista. Rođen je u Nižnjem Novgorodu a umro je u Moskvi.

U 19. godini pokušao je izvršiti samoubistvo. Agitirao je protiv carizma, tražio društvo revolucionara narodnjaka i branio interese siromašnih. Godine 1905. piše proglase protiv vojske, policije, cara i biva zatvoren, a oslobođen je na protest intlektualaca mnogih zemalja. Godine 1906. ilegalno napušta zemlju i ostaje u emigraciji do 1913. godine, gde se bori za obustavljanje svake pomoći carskoj Rusiji.

U svojim prvim pripovetkama opisuje egzistenciju ljudi sa dna društvene lestvice.

U nizu članaka prikazuje svoje neprijateljstvo prema fašizmu i malograđanskoj sebičnosti. Smisao umetnosti tražio je u istini, stvaralačkom radu i afirmaciji čovečnih odnosa među ljudima. Iza sebe je ostavio novele i pripovetke, lirske pesme u prozi, drame, memoare, a napisao je i osam romana.

Ovo su neke od njegovih mudrih misli!

* Život teče – ko ga ne stigne, ostaje sam!

* U kočijama prošlosti nigde ne možete da odete!

* Voljena žena ne stari!

* Samo se glupanu život čini jednostavnim!

* Deca – to su naše sutrašnje sudije!

* Uloga iskrenog čoveka – teška je uloga!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!