Radio Bambi

Mudrosti dana – Umberto Eko!

Umberto Eko (1932.-2016.) bio je italijanski pisac, filozof, estetičar, semiolog, teoretičar književnosti, esejist i istoričar srednjeg veka. Poznat je po svojim romanima i značajnim esejističkim delima.

Tokom 1960-ih godina bavio se estetikom i istakao se kao jedan od najznačajnijih predstavnika avangarde u italijanskoj kulturi. Pripadao je književnom pokretu ‘Grupa 63’.

Bio je osnivač književnih časopisa ‘Il Marcatre’ i ‘Il Quindici’.

U svom istraživačkom radu bavio se proučavanjem sredstava masovnog informisanja u okviru semiologije i estetike primenom strukturalističkog metoda. Estetika televizijskog iskustva, estetske strukture direktnog prenošenja, sloboda događaja i determinacija, analiza poetskog jezika, otvorenost i teorija informacija, teme su kojima se bavio. Radio je pet godina kao urednik u redakciji za kulturu u ‘Radio-televisione Italiana’ (‘RAI’), od 1954. do 1959. godine. Pomno je pratio i lucidno analizirao savremenu kulturu, komunikacije, univerzum informacija i informacionu estetiku.

Pored opšte semiologije, bavio se semiologijom vizuelnih poruka, semiologijom arhitekture, epistemologijom strukturalnih modela i semiološkom granicom.

U okviru hermeneutike i teorije književnosti bavio se semiologijom teksta, tumačenjem metafora, problemom krivotvorenja i falsifikata i granicama tumačenja.

Od 1971. godine bio je redovni profesor estetike vizuelnih komunikacija i semiologije na Univerzitetima u Torinu, Milanu, Firenci, Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, Jejlu i gostujući profesor na mnogim fakultetima. Godine 1980. objavio je filozofsko-detektivski roman “Ime ruže”, koji je postao jedan od najčitanijih i najprevođenijih romana. Ekov drugi roman, “Fukoovo klatno” takođe je doživeo veliki uspeh.

Bavio se pisanjem, živio u Milanu i Riminiju sa suprugom Renatom sa kojom je dobio dvoje dece, sina i ćerku.

Na Univerzitetu u Bolonji vodio je program iz komunikologije.

Pisao je kolumnu za ‘L’Espresso’ nazvanu “La bustina di Minerva” (Minervina svaštara).

Za roman “Ime ruže” dobio je ‘Premio Strega’ 1981. godine.

Ovo su neke od njegovih najzanimljivijih izreka!

*** Ludaci i deca uvek govore istinu.

*** Imamo ograničenje, vrlo obeshrabrujuće, ponižavajuće, a to je smrt.

*** Ništa više uplašenom čoveku ne daje hrabrost kao tuđi strah.

*** Nije svaka istina za svačije uši.

*** San je pismo, a mnoga pisma nisu ništa drugo nego snovi.

*** Prevođenje je umeće upropaštavanja.

*** Ne možeš pobeći od beskraja, bekstvom u neki drugi beskraj, ne možeš pobeći od istovetnog obmanjujući se da možeš da pronadeš različito.

*** Kada ujutro vežem kravatu, čini mi se da donosim ideološku odluku.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!