Radio Bambi

Na današnji dan rođen je Njegoš, ovako je zborio!

Petar II Petrović Njegoš (1813-1851) bio je duhovni i svetovni vladar Crne Gore, te jedan od najvećih crnogorskih i srpskih pesnika i filozofa. Njegoš je rođen u selu Njeguši, blizu Cetinja u Crnoj Gori. Obrazovao se u nekoliko crnogorskih manastira i postao je duhovni i svetovni vođa Crne Gore nakon smrti svog strica Petra I.

Pošto je uklonio sve početne unutrašnje protivnike svojoj vladavini, skoncentrisao se na ujedinjenje crnogorskih plemena i uspostavljanje centralizovane države. Uveo je redovne poreze i niz novih zakona da zamene one koje su njegovi prethodnici uveli mnogo pre njega. Uvođenje poreza se pokazalo vrlo nepopularnim među crnogorskim plemenima i zbog toga je tokom njegove vladavine izbilo nekoliko buna. Njegoševa vladavina je takođe obeležena stalnim političkim i vojnim sukobom sa Osmanskim carstvom i njegovim pokušajima da proširi teritoriju Crne Gore uz dobijanje bezuslovnog priznanja od Visoke porte.

Zalagao se za oslobođenje i ujedinjenje svih Srba i bio je spreman da se odrekne svojih svetovnih vlasti zarad ujedinjenja sa Srbijom.

Njegoš je poštovan kao pesnik i filozof, a najpoznatiji je po svojoj epskoj poemi ‘Gorski vijenac’, koja se smatra za remek-delo srpske i južnoslovenske književnosti. Druga njegova važna dela su ‘Luča mikrokozma’, ‘Ogledalo srpsko’ i ‘Lažni car Šćepan Mali’.

Njegoš je sahranjen u maloj kapeli na Lovćenu, koju su srušili Austrougari u Prvom svetskom ratu. Njegovi ostaci su premešteni u Cetinjski manastir, a potom u obnovljenu kapelu 1925. godine. Kapela je uz podršku jugoslovenske vlade 1974. godine zamenjena Meštrovićevim mauzolejom.

Beogradski dnevni list Politika od 18. septembra 1925. godine kompletan broj posvetio je u sećanje i slavu na Petra II Petrovića Njegoša. Na naslovnoj strani ovog lista, iznad napisa ‘POLITIKA’, iznad koga nikada i ništa nije pisalo, stoji: ‘Njegošev broj’, što je presedan u celokupnoj istoriji izlaženja ovog lista.

U Rusiji, gde je proveo godinu dana, najviše putujući i upoznajući njen crkveni život, dušu ruskog čoveka i njegove svetinje, sveti Vladika Nikolaj Velimirović napisao je svoje prvo veće delo – studiju ‘Religija Njegoševa’.

Ovako je zborio Njegoš!

* Čašu meda još niko ne popi, što je čašom žuči ne zagrči; čaša žuči ište čašu meda, smiješane najlakše se piju.

* U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci!

* Ćud je ženska smiješna rabota! Ne zna žena ko je kakve vjere; stotinu će promijeniti vjera, da učini što joj srce žudi.

* Oči zbore što im veli srce.

* Teško zemlji kuda prođe vojska.

* Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, ‘al zube polomi!

* Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka.

* Blago tome ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi.

* Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom.

* Budale su i s očima slijepe.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!