Radio Bambi

Održana dodela Oskara!

Dodelu nagrada američke ‘Akademije filmskih umetnosti i nauke’ (91st Academy Awards – Oscar), koja je u noći između nedelje i ponedeljka održana u Los Anđelesu, obeležili su kao najbolji film “Zelena knjiga”, u režiji Pitera Farela, i meksički reditelj Alfonso Kuaron sa tri Oskara – za najbolju režiju, strani film i fotografiju. U televizijskom prenosu iz Los Anđelesa koji je obišao planetu pravi pobednik je meksički reditelj Alfonso Kuaron koji je dobio Oskare za režiju filma “Roma”, najbolji strani film i fotografiju.

Najbolja glavna glumica je Olivija Kolman za svoju ulogu u filmu “Miljenica”. -“Nadam se da moja deca na TV-u ovo gledaju, pošto se neće desiti ponovo”, – kroz suze i osmeh se našalila Engleskinja.

Dodelu oskara obeležio je i duet Lejdi Gage i Bredli Kupera koji su uživo izveli baladu “Shallow” iz ostvarenja “Zvezda je rođena”, kome je pripala nagrada za najbolju pesmu.

Film “Zelena knjiga” može se pohvaliti najboljim originalnim scenarijom koji su zajednički napisali Nik Velalosa, Brajan Kari i Piter Fareli.

Oskar za najbolji adaptirani scenario pripao je Čarliju Vahtelu, Dejvidu Rabinovicu, Kevinu Vilmotu i Spajku Liju za film “Crni klanovac”.

Gaj Nativ i Džejmi Rej Njuman osvojili su Oskara za najbolji kratkometražni film – “Koža”.

Prvi Oskar za “Zelenu knjigu” na ceremoniji podigao je Maharšala Ali u kategoriji sporedni glumac, dok je najbolja sporedna glumica, prema mišljenju članova Akademije za film i nauku, Redžini King za sporednu glumicu u ostvarenju “If Beale Street Could Talk”.

Za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u ostvarenju “Crni Panter”, a film “Roma” Afonsa Kuarona nagrađen je Oskarom za najbolju fotografiju.

“Spajdermen: Novi svet” najbolji je dugomentražni animirani film, dok je Oskar za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za “Bao”.

Najbolji dokumentarac je “Free Solo”, a Ludvig Goranson komponovao je najbolju muziku za film “Crni panter”.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!