Radio Bambi

Pažnja! Širi se novi virus putem poruka!

Besplatne komunikacije putem aplikacija često su meta za one koji će vam pokušati instalirati virus na uređaj sa koga pristupate ovakvoj vrsti komunikacije. Napadači najviše vrebaju žrtve putem Mesindžera (Messenger), zatim preko WhatsApp-a, Instagrama i Vibera.

Danas je ponovo zabeleženo na stotine hiljada žalbi korisnika koji su nakon otvaranja određenih primljenih poruka ostali bez svojih naloga, ali i drugih bitnih podataka ili fotografija sa svojih uređaja.

Korisnici su prijavili poruke koje glase “Mislim da sam te video u ovom video snimku, jesi li to ti?” ili “Pogledaj ko je umro” sa pratećim linkom.

Iako poruke stižu od nekog od vaših kontakata, sasvim sigurno je da je i njihov nalog zaražen, pa se poruke šalju automatski – u svakom slučaju video je vrsta virusa ili prevare.

Cilj napadača je da vam ukradu novac ili identitet, brojeve kreditnih kartica, informacije o banci ili lozinke na web lokacijama gde ste registrovani.

Pored toga, nakon otvaranja poruke napadači vam zaključavaju vaš kompjuter, tablet ili pametni telefon, ili enkriptuju vaše fajlove i zatim zahtevaju otkup za njihovo bezbedno vraćanje.

Apsolutno ne treba otvarati bilo kakve ‘čudne link poruke’, a posebno poruke sa gore pomenutim tekstovima, koliko god vam uverljivo izgledale.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!