Radio Bambi

Posle više od 10 godina flamingosi viđeni u Tivtu!

Rezervat prirode Solila u Tivtu, dočekao je povratak najeminentnijih gostiju među pticama močvaricama. Posle više od 10 godina na Solila su ponovo stigli flamingosi, koji predstavljaju simbol zalaganja za zaštitu ugroženih i retkih močvarnih staništa. Da su flamingosi sleteli u Tivat, potvrdilo je i JP Morsko dobro.

Miloš Mitkić, ornitolog i volonter u Rezervatu prirode Solila fotografisao je juče flamingose dok su se hranili u plićaku priobalnog dela, a da je reč o ovogodišnjim govori njihovo perje koje još uvek nije dobilo prepoznatljivu ružičastu boju.

Prepoznatljivi po svojoj ružičastoj boji kod odraslih jedinki, flamingosi ili plamenci (Phoenicopterus roseus) su ptice močvarice koje u Crnoj Gori nastanjuju područje Ulcinjske solane.

Mladi flamingosi imaju belo-sivo perje koje tek nakon nekoliko godina dobija ružičastu boju. Ove ptice su jako osetljive na smetnje i uznemiravanje od strane ljudi, pa se smatra da su upravo zbog saobraćaja, lova i izlova ribe u ranijem periodu, flamingosi prestali da dolaze na područje Solila. Nakon preuzimanja upravljanja od strane JP Morsko dobro, uspostavljen je sistem pešačkih staza, zabranjen motorni saobraćaj, te suzbijen krivolov, čime se sprečilo kretanje ljudi van definisanih koridora, što je zasigurno doprinelo povratku ovih elegantnih ptica.

-“Flamingosi često traže velika područja morskih plićaka, a očigledno u moru ispred Solila za njih ima dovoljno hrane. Verujemo da će, usled dobrog upravljanja ovim zaštićenim područjem, flamingosi ponovo biti redovni gosti Solila”, – kažu iz JP Morsko dobro.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!