Radio Bambi

Preminula Mica Trofrtaljka!

Milica Ostojić poznatija kao Mica Trofrtaljka, preminula je u subotu 7. marta u 77. godini. Kako otkriva njena bliska rođaka, Mica je preminula u staračkom domu. -“Komšinica mi je saopštila da je Mica preminula. Dugo je nisam viđala. Ona je otišla u starački dom u Soko Banji, jer se nije osećala baš najbolje. Čeka se da joj dođe sin iz Francuske. Ćerka je svake nedelje išla u dom da je obilazi i posećuje. Baš je ovde svraćala pre neki dan i rekla da je Mica veoma loše. Bila je dementna i imala visok šećer”, – rekla je rođaka.

Mica je poznata po šaljivim folk pesmama, kao i po pojavljivanju u više domaćih filmova. Kritikovana je u bivšoj YUGI zbog prirode svojih pesama, okarakterisanih tada kao šund.

Mica je često isticala da treba povesti računa o pristupu njenim pesmama, kao i da ne treba zaboraviti njihovu namenu. Pevačica je u dokumentarnom filmu o svojoj karijeri izjavila da je njen osnovni cilj bio da kroz kafansko druženje zabavi i nasmeje publiku sedamdesetih godina. U istom filmu osvrnula se na propast jugoslovenskog kafanskog duha i na komercijalizaciju muzike.

Pevačku karijeru je započela 1968. godine u selu Milićevci u blizini Čačka. U Nišu je snimila debi singl “Davorike dajke” koji je postao veliki hit i više puta je obrađivan.

Neke od njenih najpoznatijih pesama su: “Mica krojačica”, “Trofrtaljka”, “Hoće deda malo meda”, “I labavi ume da zabavi”, “Muško mi treba”, “Jeremiji kunac do kolena”, “Uteraj mi kola u garažu”, “Udri Milju po fitilju”, “Pevačica sam od glave do pete”, “Sedam dana nisam milovana”, “Drž se kćeri čvrstog kursa”…

Nadimak Trofrtaljka dobila je po istoimenoj pesmi, što joj je kasnije postalo i umetničko ime. Njeno ime postalo je i sinonim za pevačice koje pevaju šaljive, mangupske narodne pesme.

Sa Rambom Amadeusom i Borom Čorbom snimila je pesmu “Amerika i Engleska biće zemlja proleterska”, a sa grupom Twins obradu pesme “Motori” grupe Divlje jagode.

Bila je i učesnica pete sezone rijalitija “Farma”, ali je nakon samo sedam dana boravka na imanju u Lisoviću, iz zdravstvenih razloga, odustala od daljeg učešća u rijalitiju.

Pojavila se u sedam filmova, a posebno će ostati upamćena po ulozi u filmu “Lepa sela lepo gore”.

Micino detinjstvo je bilo veoma teško budući da je bez majke ostala kada je imala svega pet godina. Njen otac se ubrzo ponovo oženio i dobio dvoje dece, koje je uglavnom Mica čuvala. Tokom odrastanja prisustvovala je mnoštvu svađa i fizičkih obračuna između oca i maćehe.

Iza Mice Trofrtaljke ostali su sin Zoran i njegove dve ćerke, kao i ćerka Nada i njena tri sina, od kojih je jedan muzičar.

Sahrana Mice Trofrtaljke biće obavljena u utorak u 13 časova na seoskom groblju u Milićevcima. Njene pesme će se sigurno dugo pamtiti.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!