Radio Bambi

Pronađeno jaje staro 1.000 godina!

Jedno od najstarijih ikada pronađenih kokošijih jaja, otkriveno je u Izraelu, a prema prvim informacijama staro je 1.000 godina. Pošto je ljuska blago napukla, većina njegovog sadržaja je iscurila, ali deo žumanca je još uvek u jajetu, što će omogućiti dalje analize.

-“Ovo je veoma retko otkriće i u Izraelu i u svetu. Zanimljivo je pronaći fragmente jajeta, ali pronaći celo jaje je jedinstveno otkriće. Pošto je unutrašnjost ljuske u odličnom stanju, arheolozima će biti lakše proučavanje pronađenog materijala i izvlačenje DNK”, – istakao je arheolog Li Peri Gal.

Kompletno jaje je iskopano u ogromnom industrijskom kompleksu koji datira iz vizantijskog perioda od 4.do 7. veka p.n.e. Unutar lokacije arheolozi su pronašli septičku jamu iz islamskog perioda i na njihovo iznenađenje unutra su primetili neobičan predmet.

-“Pretpostavlja se da je jaje očuvano zbog uslova u kojima je pronađeno, u septičkoj jami koja sadrži mekani ljudski otpad koji ga je sačuvao. Čak i danas jaja retko opstaju u kartonima supermarketa. Neverovatno je pomisliti da je ovo otkriće staro 1000 godina”, – rekla je arheolog Ala Nagorski, direktorka arheoloških iskopavanja.

-“Pilići su u jugoistočnoj Aziji pripitomljeni pre oko 6.000 godina, ali su tek kasnije korišćeni u ljudskoj ishrani. Prvobitno su korišćeni u borbama, darivani kraljevima, a neki lepši primerci bili su u drevnim zoološkim vrtovima. Trebalo im je vremena da uđu u ljudsku ishranu”, – rekao je Li Peri Gal.

Jedno od nalazišta gde su prvi put pronađeni dokazi o gajenju pilića su u helenističkom nalazištu Mareša u Izraelu, koje je staro 2.300 godina. Piletina je predstavljala važan deo prehrane starih Jevreja, a kasnije i starih muslimana, koji nisu mogli da jedu svinjetinu.

-“Porodicama je bila potrebna gotova zamena za protein koja ne zahteva hlađenje i konzerviranje, a pronašli su je u jajima i pilećem mesu”, – rekao je Peri Gal.

Jaje pronađeno u Dafni je puklo kada je uzeto sa lokacije, ali je vraćeno u prvobitno stanje u laboratoriji za organsku hranu. U septičkoj jami pronađeni su i neki drugi predmeti, uključujući tri koštane lutke.

Iskopavanja su izvedena u okviru projekta izgradnje novog naselja u Dafni, jer izraelski zakon zahteva da svi građevinski projekti budu praćeni iskopavanjem.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!