Radio Bambi

Šta Amerikanci kažu o srpskoj rakiji?!

Američki magazin ‘Wine Enthusiast’ objavio je članak o srpskoj rakiji, u kome se ovo ‘nacionalno’ piće opisuje kao važan segment kulturnog nasleđa i ”esencija srpskog bića’. Novinarka Kristin Vuković u svom članku, rakiju opisuje u stilu Mome Kapora.

-“U rakiji je esencija srpskog bića, najpre radost, zatim svečanost ukusa, zatim bes, samilost, osećanje da je svet dobar i da su svi koji piju prijatelji”, – poručila je citirajući srpskog pesnika.

Ona je dala osvrt na istorijat rakije, poreklo naziva kao i njenu upotrebu kroz vekove. Kroz degustaciju rakije u nekoliko beogradskih restorana, ona je opisala način pravljenja rakije od različitih vrsta voća, kao i njeno kombinovanje sa hranom. Novinarki Kristin Vuković, domaćin je bila Turistička organizacija Beograda, a direktor te organizacije Miodrag Popović je poručio ‘da ljudi u Srbiji tretiraju rakiju kao lek’.

On navodi da upotreba rakije u medicinske svrhe datira daleko u prošlost, a da je danas nezaobilazni deo obeležavanja svakog značajnog događaja.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!