Radio Bambi

Stiglo nam je proleće!

Jutros u 4 časa i 49 minuta zvanično je počelo proleće, a u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”. Sunce je izašlo u 5 časova i 40 minuta, a zalazi u 17:50h.

To znači da će obdanica trajati 12 časova i 10 minuta, a noć 11 časova i 50 minuta. Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

Društvo “Ruđer Bošković” podseća i da se narednog vikenda u noći sa subote na nedelju (u noći između 28. i 29.03.) prelazi na letnje računanje vremena, pa satove treba pomeriti jedan sat unapred.

Takođe, podsećaju da je ovih nedelja u večernjim časovima na zapadnom delu horizonta u raskošnom sjaju moguće videti planetu Veneru, koja je za naš narod zvezda Danica. Venera je posle Sunca i Meseca najsjajnije telo koje se vidi sa Zemlje.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!