Radio Bambi

Švajcarci “prosuli” 400 000 CHF!

Švajcarci su u znak protesta na trgu ispred Parlamenta u Bernu doslovno prosuli 14 tona novca, tačnije 400.000 franaka u kovanicama od pet centi. Njihov zahtev je jedan – da država svim građanima mesečno isplaćuje minimalni dohodak.

Dok se Evropa, ali i ostatak sveta, bori sa finansijskom krizom, aktivisti u Švajcarskoj su odlučili od države tražiti da svakom punoletnom građaninu mesečno, bez obzira na njegov imovinski, socijalni ili bilo koji drugi status, isplaćuje 2.500 švajcarskih franaka, a maloletnima 1.800.

Aktivisti su u aprilu ove godine krenuli u sakupljanje potpisa, kako bi iskoristili ustavnu mogućnost i tražili raspisivanje referenduma u vezi sa uvođenjem osnovnog prihoda svim građanima. Sakupili su i više nego što je potrebno potpisa. Naime, Parlament u Švajcarskoj mora raspisati referendum ukoliko se prikupi 100.000 potpisa, a aktivisti su prikupili 130.000.

-“Vlasti su ljute jer sada to moraju da učine”, – kazao je Enno Schmidt iz Inicijative Generation Basic Income.

On je dodao da njihov cilj nije da svi ljudi budu jednaki, već da svi Švajcarci imaju normalan život.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!