Radio Bambi

Tužba zbog sira! Čija je Feta?!

Grčka je formalno od Evropske unije (EU) zatražila da se započnu potrebne zakonske procedure protiv države Danske zbog prisvajanja “Feta” sira. -“Ministar poljoprivrede je odobrio aktivaciju zakonskih procedura Evropske komisije (EK) protiv Danske zbog narušavanja propisa o oznakama porekla robe”, – saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Grčke.

“Feta” je prepoznatljiv, amblemski grčki prozvod, kažu iz grčkog Ministarstva, dodajući da je Danska “odbila da sarađuje” po pravilima EU.

-“Ovo je omogućilo danskim proizvođačima da proizvode ‘imitaciju Fete’ i da izvoze imitacije sireva EU u zemlje koje nisu članice EU”, – kažu zvaničnici u Atini.

“Feta” sir je jedno od brojnih jela i pića specifičnih za neki region oko koga se spore evropske zemlje, kako bi uspostavile i zadržale zvanično mesto porekla proizvoda.

Tokom 2005. godine Evropski sud pravde odbio je žalbe Nemačke i Danske, podržane od Francuske i Velike Britanije, kojom bi bilo ostvareno pravo njihovih proizvođača da nastave sa korišćenjem imena “Feta” za beli, salamurom natopljen sir proizveden u tim zemljama.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!