Radio Bambi

Upečatljiv kontrast reka Rone i Arv u Ženevi!

Mnogo je razloga da posetite drugi po veličini grad u Švajcarskoj (posle Ciriha), a najveći grad Romandije (dela Švajcarske u kome se govori francuski jezik). Ženeva je i glavni grad i najveće mesto istoimenog kantona i drugi grad na svetu po kvalitetu života.

Ukoliko dolazite kao turista u ovaj švajcarski grad, svakako posetite staro gradsko jezgro sa brojnim crkvama, palatama, trgovima, fontanama, spomenicima.

Pored parkova, aleja, keja duž jezera, tu je i Katedrala svetog Petra (Cathédrale Saint-Pierre) iz 12. veka, Palata nacija (Palace of Nations) izgrađena 30-ih godina prošlog veka, Zid reformacije (Monument international de la Réformation) – spomenik u čast protestantizmu, Vodoskok, Park Lagranž (Parc de la Grange) – veliki park duž Lemanskog jezera, Prirodnjački muzej (Muséum d'histoire naturelle), Kompleks sajma u Ženevi.

Nikako nemojte propustiti da vidite i spektakularan prizor dodira dve različite reke.

Rona (Le Rhône) je reka duga 812 km. Izvire iz Ronskog glečera blizu prevoja Sent Gothard u švajcarskim Alpima, a uliva se u Mediteran deltom u oblasti Kamarg u južnoj Francuskoj. U svom toku reka uvire i izvire iz Ženevskog jezera. Reka Rona je najveća evropska pritoka Sredozemnog mora. Reka Rona je izrazito tamnoplave boje. S druge strane reka Arv (Arve) sa sobom nosi veliku količinu mulja, zbog čega ima belosmeđu boju.

Upravo u Ženevi, na lokaciji Port Junction, blizu železničkog mosta, ove dve reke se spajaju, a Arv se na kraju uliva u Ronu. Prizor deluje nestvarno.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!