Radio Bambi

Čović: Repeša “zakuvao”, Budućnost: Jedva smo izvukli živu glavu!

Predsednik Crvene Zvezde, Nebojša Čović, posle osvajanja titule u ‘ABA ligi’ i pobede nad ekipom Budućnosti u majstorici (97:57) istakao je da je njegov klub sjajno odradio celu sezonu. -“Mislim da smo sjajno odradili kompletnu ligu, i polufinalnu i finalnu seriju, što su pokazali rezultati, odnosno razlike sa kojima smo dobili ekipe na suprotnoj strani”, – rekao je Čović novinarima posle meča.

Košarkaši Budućnosti gađani su petardama i tvrdim predmetima sa tribina odmah po ulasku kompletnog tima na zagrevanje pre meča protiv Zvezde u Beogradu, zbog čega su morali da se vrate u svlačionicu. Posle skoro sat vremena od predviđenog vremena stekli su se uslovi za početak finalnog duela. Čim su gosti kročili na parket poletela je “kiša” predmeta sa svih strana i čak nekoliko navijača je uletelo u teren da se obračuna, ali je brzo reagovalo obezbeđenje.

Košarkaši Budućnosti napustili su teren i otišli u svlačionicu uz zahtev da se navijači Zvezde udalje sa dela tribine blizu njihove klupe. Sa predstavnicima podgoričkog tima razgovarali su trener Zvezde Milan Tomić i predsednik kluba Nebojša Čović, pa su se nakon skoro sat vremena vratili na teren. Tim menadžer Nebojša Ilić i kapiten Branko Lazić pozvali su navijače da navijaju fer i sportski, bez incidenata i da ne bacaju nikakve predmete na teren. Lazić je, poput Ilića, sa razglasa pokušao da smiri pristalice nakon napada na goste iz Crne Gore, koji su se sa zagrevanja vratili u svlačionicu.

Predhodno je grupa navijača crveno-belih uputila uvrede i zvižduke ekipi Budućnosti, odmah po izlasku iz autobusa kod ulaza u dvoranu.

Čović se osvrnuo na dešavanja zbog kojih je meč počeo sa više od sat vremena kašnjenja.

-“Ono što je bilo na početku to je bilo nešto zbog čega sam jako brinuo. Na prljave akcije koje su se dešavale u Podgorici morala je da usledi reakcija. Nemam nameru da pričam o tome. Mislim da je bila fantastična atmosfera. Znam šta je bilo pripremano kao provokacija i izvinjavam se javnosti zbog onog što se desilo na početku i što je iskorišćeno. Ne bih da analiziram kako se dogodilo, kako je koji igrač izlazio na teren i pojedinici koji su bili zaduženi za obezbeđenje, a nisu iz Crvene Zvezde. To je sada nebitno. Bitno je da smo došli do cilja i da smo izdržali jedan maltene zatvorski režim od utorka do povrataka iz Podgorice. Čestitam stručnom štabu, igračima, upravi i menadžmentu. Istrajali smo i izdigli se kako priliči Beogradu i Srbiji”, – rekao je Čović.

Upitan da prokomentariše da li su izjave trenera Budućnosti Jasmina Repeše doprinele ovakvoj atmosferi u finalnoj seriji, odgovorio je: “Smešno mi je da pričam o trenerima, ali sa mojim iskustvom od 52 godine gde sam radio sa vrhunskim trenerima sa ovih prostora, nikada nije dobro kada treneri izgube sa velikom razlikom da alibi traže u nekakvim pričama. Tako se zakuvala čorba, posle čega je sledilo interesantno saopštenje. Sada vam direktno kažem, Zvezda se ni na prvoj ni na drugoj utamici, a ni na ovoj današnjoj, nije bavila organizacijom vređanja, pravljenja transparenata. Zapamtite, nikada. Danas smo se bavili organizacijom da sprečimo tu reakciju, što je normalno”.

Dodao je da menadžment ABA lige mora da povede računa i o detaljima proslave. -“Jer proslave šampiona moraju da budu šampionske, evropske, a ne na brzaka”, – poručio je Čović.

Košarkaški klub Budućnost saopštio je da su direktor i sportski direktor ABA lige, Krešimir Novosel i Žarko Čabarkapa, u dogovoru sa Nebojšom Čovićem, omogućili neregularnosti u petoj utakmici finala protiv Crvene Zvezde i fizičke napade na igrače. -“Igrači i stručni štab Budućnosti su doživeli horor, linč i fizičko nasilje. Nakon napada kojeg su zabeležile kamere i preneli svi mediji, uključujući i srpske, a koje su snimili i članovi naše delegacije, kada su igrači gađani upaljačima, drškama, stolicama i drugim predmetima i kada su napadnuti od strane velikog broja navijača na terenu, povukli su se u svlačionicu, spašavajući se od agresije, potpuno nezaštićeni od strane policije i pored obećanja koje je policija poslala klubu u zvaničnom dopisu”, – stoji u saopštenju.

Iz Budućnosti navode da su tom prilikom “povređeni Noris Kol, Suad Šehović”, a da je Nemanja Gordić “pogođen stolicom”.

-“Svesni da je atmosfera takva da nema uslova da se odigra utakmica, od čelnika ABA lige, za koje smo dobili informaciju da su ucenjeni od strane Crvene Zvezde, tražili smo da se isprazni dvorana ili da se utakmica odigra sutra. Nažalost, mada su Novosel i Čabarkapa videli da su naši igrači u pravom smislu reči jedva izvukli živu glavu i da bi došlo do ozbiljnih povreda košarkaša i stručnog štaba, sa potencijalno smrtnim ishodom da su još par minuta ostali na terenu, insistirali su na tome da se za pet minuta vrate na teren, sa pretnjom da će se utakmica registrovati službenim rezultatom 20:0 u korist Crvene Zvezde”, – navode iz Budućnosti.

-“Mada svesni da u toj situaciji možemo biti samo poraženi, prihvatili smo da bi sačuvali igrače i stručni štab. Ponosni smo na naš tim što su u takvoj situaciji ipak izašli na teren”, – stoji u saopštenju.

-“O svim dešavanjima ćemo detaljno i sa dokazima informisati klubove vlasnike ABA lige, jer sa ljudima koji su nas doveli u ovu neprihvatljivu i ponižavajuću situaciju, ‘ABA liga’ od večeras ne postoji. Očekujemo njihovu smenu”, – zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!