Radio Bambi

Na današnji dan navijači su najavili raspad SFRJ! (Video)

Najveći navijački neredi na prostoru bivše Jugoslavije obeležili su susret Dinama i Crvene Zvezde 13. maja 1990. godine i najavili raspad države Jugoslavije. Na današnji dan 1990. godine, u svet je otišla slika nereda s neodigrane utakmice Dinama i Crvene Zvezde na Maksimiru.

Incidenti su se dogodili u uzavreloj političkoj atmosferi, nekoliko nedelja posle prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, na kojima je većinu glasova osvojila stranka ‘HDZ’ Franje Tuđmana, koja se zalagala za nezavisnost. U takvim okolnostima u Zagreb je doputovalo oko 3.000 ‘Delija’, predvođenih Željkom Ražnatovićem Arkanom, pa nije dugo trebalo da se usijane glave obračunaju.

Prvi sukobi zabeleženi su još na Trgu Bana Jelačića u centru Zagreba, da bi se ubrzo preneli ispred stadiona, a kulminirali su na Maksimiru.

Ne mali broj ljudi deli mišljenje da je kompletan incident izrežiran u svrhu kasnijih političkih obračuna, pošto su motke, bejzbol palice, flaše i kamenice unapred dopremljene ispred stadiona.

Posle tuče ispred stadiona, ‘Bed blu bojsi’ i ‘Delije’ sukobile su se i na očajno zaštićenim tribinama. Rušenje zaštitne ograde, zatrčavanje jednih ka drugim i gađanje kamenicama nisu uspeli da spreče policajci, zbog čega su se incidenti ubrzo preneli i na teren. Zvezdini igrači su se povukli u svlačionicu, a Dinamovi ostali na terenu.

Kapiten ‘Modrih’, Zvonimir Boban, udario je policajca Refika Ahmetovića. U očima Hrvata postao je junak, ali ga je srpska javnost osuđivala, da bi ga Fudbalski savez Jugoslavije (FSJ) suspendovao na šest meseci i podneo krivičnu prijavu protiv njega. -“Bio sam samo javna ličnost, spremna da rizikuje život i karijeru, sve sam radio zarad hrvatske stvari”, – govorio je kasnije Boban.

Podsetimo, susret je registrovan 3:0 u korist crveno-belih koji su osigurali titulu i pre tragičnih nereda u kojima su povređena 193 lica, od čega 117 policajaca.

‘CNN’ je ovu utkamicu uvrstio među pet koje su obeležile svetsku istoriju. Pogledajte u nastavku video priloge!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!