Radio Bambi

Preminuo Dijego Maradona!

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Dijego Armando Maradona, preminuo je u 61. godini. Argentinski mediji su preneli da je Maradona doživeo srčani udar, a potom da je preminuo. Maradona je početkom ovog meseca primljen u bolnicu u La Plati, samo tri dana nakon 60.-og rođendana. “El Pibe” je podvrgnut operaciji krvnog ugruška koji se nalazio blizu mozga, a, iako je operacija bila uspešna, bio je pod nadzorom lekara.

Maradona, kojeg mnogi smatraju najvećim fudbalerom u istoriji, seniorsku karijeru je započeo u Argentinos juniorsima, odakle odlazi u Boku. Potom se otisnuo u Evropu, gde je prvo igrao za Barselonu, a potom prelazi u Napoli, gde je proveo najlepše igračke dane i gde se i danas smatra božanstvom. Nakon Italije, njegova karijera kreće (munjevito) silaznom putanjom zahvaljujući njegovom slobodnom duhu i nimalo profesionalnom načinu života. Seli se u Sevilju, a zatim se vraća kući, gde je igrao za Njuels, a karijeru završio u svojoj Boki.

Još od igračkih dana je imao problema sa drogom, kilažom i alkoholom.

U bolnici je bio 2007. godine zbog hepatitisa, mediji su ga tada tri puta proglasili mrtvim.

Argentinu je vodio do titule svetskog šampiona 1986. godine, a na tom turniru se dogodila i “božja ruka”, verovatno najpoznatiji gol u istoriji fudbala. Maradona je “gaučose” predvodio kao selektor na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine.

Publika, u tadašnjoj Jugoslaviji, imala je priliku da gleda Maradonu 1982. godine, kada je Crvena Zvezda na prepunoj “beogradskoj Marakani” ugostila Barselonu u prvom meču drugog kola Kupa pobednika kupova. Maradonin gol, lob sa dvadesetak metara, preko Aleksandra Dike Stojanovića, jedan je od najlepših golova viđenih na ovim prostrorima, a beogradska publika je ovacijama pozdravila trenutak magije “El Pibea”.

Fanovi Dijega Maradone osnovali su “njegovu” crkvu u Rosariju, gde se vreme meri od Maradoninog rođenja.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!