Radio Bambi

Švajcarci ljuti zbog Šaćirijevog ‘izvinjenja’!

Glavni urednik sportske rubrike popularnog švajcarskog portala ‘Blick’ kritikovao je način na koji se fudbaler Liverpula i reprezentacije Švajcarske Đerdan Šaćiri izvinio zbog ‘albanskog orla’. Švajcarci albanskog porekla Šaćiri i Džaka, a posle i ‘pravi Švajcarac’ Štefan Lihtštajner, kapiten reprezentacije, pravili su provokatorsku gestikulaciju na Svetskom prvenstvu, posebno na utakmici sa Srbijom.

To je naišlo na kritike ne samo srpske već i švajcarske javnosti nezadovoljne što njihovi reprezentativci naglašavaju svoje poreklo dok nose nacionalni dres.

Na prvom okupljanju tima posle Mundijala, a pred početak Lige nacija, pomenuti igrači su u društvu još nekoliko saigrača i selektora Vladimira Petkovića izašli pred medije. To su mediji pozdravili, a urednik ‘Blicka’ Feliks Bingezer (Felix Bingesser) je naglasio i ‘da su tim dobrim potezom pokazali jedinstvenost ekipe i timski duh’.

Međutim, za razliku od Džake i Lihtštajnera, za koje ističe da su se iskreno izvinili zbog provociranja priznavši da su pogrešili pokazivanjem ‘dovglavog orla’, Šaćirijevu izjavu je nazvao glupom.

-“Izvinjavam se svima koji su se uvredili dok su gledali utakmicu u planinama”, – sarkastično je rekao Šaćiri.

Novinar ‘Blicka’ smatra da je taj Šaćirijev izraz ‘u planinama’ ekvivalentno kao i nazvati nekoga ‘seljačinom’ i da bespotrebno doliva ulje na vatru.

-“Da, gospodine Šaćiri, mi smo planinska zemlja. Ali ne, gospodine Šaćiri, nisu svi koji žive na planinama uskoumni i zaluđeni nacionalisti”, – napisao je Bingezer.

On je kritikovao i selektora Petkovića koji je najavio da će, ukoliko Lihtštajner ne bude igrao, kapitensku trako poneti upravo Džaka.

-“Tako je pokazao da ne shvata dimenziju krize identiteta svog tima. Nepromišljeno zaobilazi Јana Zomera i postavlja Džaku iznad njega u hijerarhiji. Posebno što bi Zomer mogao da razvije moć povezivanja u ovom heterogenom timu”, – navodi urednik ‘Blicka’.

Novinar na kraju poziva na nove promene u selekciji Švajcarske kako bi se popravio imidž selekcije, jer smatra da posle ostavke predsednika Saveza Petera Žilerona moraju da odu sportski direktor Klaudio Sulser i selektor Petković.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!