Radio Bambi

Preminuo Dušan Duda Ivković!

Legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković (77) preminuo je jutros u bolnici u Beogradu. Dušan Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. godine i bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena. Nakon što je celu igračku karijeru proveo u Radničkom, Ivković je i trenerskim poslom počeo da se bavi u mlađim kategorijama tima sa Crvenog krsta.

Bio je pomoćnik Ranku Žeravici u Partizanu, da bi 1978. godine postao prvi trener ekipe i već u debitantskoj sezoni sa crno-belima osvojio tri trofeja – državno prvenstvo, Kup Jugoslavije i Kup Radivoja Koraća. Ivković je tokom karijere vodio i Aris, Radnički, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes. Dva puta je sa Olimpijakosom osvajao Evroligu – 1997. i 2012. godine.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine, a u Atini je 20. septembra 2017. godine organizovan oproštajni revijalni meč u Ivkovićevu čast.

Popularni Duda je svakako najuspešniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije sa kojom je na šampionatima Evrope osvajao zlatne medalje u Zagrebu 1989., Rimu 1991. i Atini 1995. godine. Sa reprezentacijom Jugoslavije bio je najbolji i na Svetskom prvenstvu 1990. i Univerzijadi 1987. godine. Na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu osvojio je srebrnu medalju, posle nesrećnog poraza od Sovjeta u finalu.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine. Na Evropskom prvenstvu 2009. godine u Poljskoj, reprezentacija Srbije je pod Ivkovićevim vođstvom osvojila srebrnu medalju, a na Svetskom prvenstvu 2010. godine zauzela je četvrto mesto.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!