Radio Bambi

Preminuo Marijan Beneš!

Marijan Beneš, jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena, umro je danas u Banjaluci u 67. godini. Boks je bio njegov život. U karijeri je imao 299 mečeva, 272 završio je pobedom, izgubio 16, a 11 je završeno bez odluke. Postao je šampion Evrope, ovu titulu odbranio je četiri puta, a na domaćoj sceni bio je neprikosnoven.

Marijan Beneš u ringu je dokazao koliko može, a kad bi skinuo rukavice, svirao je violinu i flautu, pisao poeziju i pokazao svetu da ljudi iz ringa nisu samo bokseri kao bokseri. Beneš je rođen 11. juna 1951. u Beogradu i smatra se, zajedno sa Parlovom, jednim od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena. U Banjaluku ga je čelična pesnica dovela 1967. godine, kada je imao 16 godina. Marijan potpisuje za Slaviju, bokserski klub iz Banjaluke, gde je i ostao tokom čitave svoje amaterske karijere.

Posle briljantne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine održanom u Beogradu, prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine.

Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog veka. Izdao je knjigu o sportu ‘Druga strana medalje’. Uprkos zdravoj dijeti i redovnim fizičkim aktivnostima, duga karijera boksera poodmaklih godina je imala učinka na njegovo zdravlje. 

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!