Radio Bambi

1. juna otvaramo granice sa komšijama! (Video)

Na današnjoj sednici Saveta ministara donesena je odluka o otvaranju granica BiH sa susednim zemljama. Doneta je odluka da se u ponedeljak otvore granice sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, a otvaraju se i aerodromi.

-“Pitanje otvaranja granica BiH i preferencijalnog tretmana domaće robe je nešto što smo morali završiti do 1. juna”, – rekao je predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

Odluka se odnosi samo na ulazak građana Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

-“Granica će biti otvorena bez ograničenja za susedne zemlje – Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku”, – poručio je Tegeltija.

Aerodromi u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru otvaraju se 1. juna za međudržavni saobraćaj uz poštivanje određenog režima.

-“Odluka o nesmetanom ulasku stranaca odnosi se samo na građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske, dok ostali strani državljani samo pod određenim uslovima mogu da uđu u BiH, kako je to definisano ranije. Pri ulasku u BiH državljani susednih zemalja neće imati nikakvih uslova, odnosno neće biti potrebno testiranje i karantin. Ovo se odnosi i na državljane Crne Gore i pored toga što ta zemlja nema takav tretman prema državljanima BiH”, – rekao je Tegeltija.

Uz set mera kojima se olakšava protok ljudi, robe i kapitala, donesena je i odluka da za saobraćaj budu otvoreni međunarodni granični prelazi na aerodromima u BiH.

-“To znači da više nema ograničenja za sletanje aviona na našim aerodromima. S tim što svi ljudi koji budu putovali avionima moraju da se pridržavaju ograničenja koja su definisana sa stanovišta prava ulaska ili sa stanovišta da se obezbeđuju odgovarajući uslovi”, – rekao je Tegeltija.

Detaljnije u video prilogu ispod teksta.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!