Radio Bambi

16 godina od napada na Ameriku! (Video)

Pre 16 godina na današnji dan Amerika je zanemela. Serija koordinisanih terorističkih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država dogodila se u utorak, 11. septembra 2001. godine. Prema zvaničnom izveštaju 19 osoba u službi ‘Al Kaide’, mreže militantnih islamističkih organizacija, otelo je 4 američka aviona. Dva su udarila u Svetski trgovinski centar (STC) na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki soliter u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba solitera srušila.

Treći avion je udario u Pentagon, glavno sedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu.

Četvrti avion se srušio u ruralnom delu Pensilvanije 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Izveštaj je pokazao da su napadači pretvorili otete avione u najveće samoubilačke bombe u istoriji, te su izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Napadi 11. septembra su relativno najznačajniji događaj koji se do sada desio u 21. veku u smislu opštih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posledica koje su usledile u Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim drugim delovima sveta. Prema zvaničnim podacima 11. septembra 2001. godine je živote izgubilo nešto manje od 3.000 ljudi, uključujući i teroriste. Odgovornost je pala na Al Kaidu i vođu te organizacije Osamu bin Ladena, koji je, paradoksalno za sve terorističke organizacije, demantovao da je njegova grupa stajala iza organizacije terorističkog napada.

Mnogo je različitih pretpostavki oko motiva napada, pisalo se da su teroristi reagovali zbog američkog iskorištavanja resursa Arabijskog poluostrva, mešanja u politiku zemalja tog područja, podrške Izraelu i antiislamističke kampanje.

Događaji od 11.9.2001 su Osamu bin Ladena promovisali u najtraženijeg čoveka na svetu, a Al Kaidu najmoćnijom terorističkom organizacijom. Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio Osama Bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga, o čemu je tadašnji američki predsednik Barak Obama izvestio naciju i ceo svet.

Na mestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen-obeležje žrtvama, a sazidan je i novi Svetski trgovinski centar.

Svaka godišnjica obeležavanja napada povod je i za iznošenje različitih spekulacija, među kojima je i ona neverovatna, da je napad isceniran kako bi se pokrenuli novi ratovi pod okriljem borbe protiv terorizma.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!