Radio Bambi

23 godine od kraja rata u BiH! (Foto/Video)

Danas se navršavaju tačno 23 godine od dana kada je u američkoj bazi ‘Rajt Peterson’ u Dejtonu, parafiran ‘Opšti okvirni sporazum za mir’ i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat i uspostavljen ustavno-pravni poredak u BiH. Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine.

Okvirnim mirovnim sporazumom koji su, pre tačno 22 godine potpisali tadašnji predsednici tzv. Republike BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i u ime Republike Srpske, predsednik Srbije Slobodan Milošević, zvanično je okončan rat u BiH. 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj. Milošević, Tuđman i Izetbegović zvanično su potpisali sporazum tri nedelje kasnije, 14. decembra 1995. godine, u Jelisejskoj palati u Parizu.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima ‘OEBS-a’, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavnje nesporazuma isključivo na miroljubiv načun. Jugoslovenski parlament je 13. novembra 2002. ratifikovao Dejtonski sporazum, čime je SR Jugoslavija jasno poručila susedima da nema teritorijalnih pretenzija prema BiH i da se u potpunosti pridržava odredbi iz Dejtona.

Niko od tri potpisnika sporazuma više nije među živima, kao ni bivši međunarodni izaslanik za Balkan i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu, jer je jasno da je taj aranžman omogućio da BiH funkcioniše u miru više od 20 godina i da na ovom prostoru postoji kakva-takva koegzistencija koja nije bezbednosno rizična.

-“Dejtonski sporazum jeste ključ opstanka BiH, u to duboko verujem, ali sam takođe svesna da je zbog svih ovih devijacija koje su se dešavale u prethodnom periodu – intervencije međunarodne zajednice, masa nametnutih odluka visokog predstavnika, intervencijom Saveta za provođenje mira /PIK/, sporazum poprilično izobličen”, – rekla je Cvijanovićeva i dodala da nema nijednog pozitivnog efekta takvih poteza.

Prema njenim rečima, ‘da je Dejtonski sporazum poštovan i u potpunosti sproveden’, te ‘da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice, BiH bi danas bila mnogo ozbiljnija zajednica u kojoj bi postojalo više razumevanja i poverenja’.

-“Nažalost, možemo reći da je međunacionalno poverenje na minimalnom nivou”, – ocenila je Cvijanovićeva.

Predsednica Srpske precizirala je da u BiH nema dovoljno razumevanja zbog toga što se jedna od strana u BiH uvek oslanja na intervenciju međunarodne zajednice.

-“Međunarodna zajednica ili njen deo koji je najprisutniji uvek drži bošnjačku stranu i one koji propagiraju tu politiku”, – konstatovala je Cvijanovićeva. Ona je ocenila da je vreme da se vrati pragmatizmu i vidi šta je to ostvarivo u BiH. -“Ako samo branite nešto što je nametnuto, a vidite da je naopako, da je manje efikasno, da nije proizvelo veće međusobno razumevanje, čemu onda zadržavati te stvari”, – poručila je Cvijanovićeva.

U video prilogu možete pogledati intervju Slobodna Miloševića koji je dao za ‘RTS’ 28.12.1995g., a u kome govori o Dejtonskom sporazumu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!