Radio Bambi

26 godina Dejtonskog sporazuma! (Video)

Navršilo se 26 godina od okončanja rata na prostoru BiH. 26 godina je prošlo od kada je u američkoj vojnoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat i uspostavljen ustavno-pravni poredak BiH. Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i FBiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Mučni, neizvesni i teški pregovori trajali su od 1. do 21. novembra 1995. godine. Okvirni mirovni sporazum su pre 26 godina potpisali u ime Republike Srpske, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, u ime Hrvata tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i u ime Bošnjaka njihov tadašnji lider Alija Izetbegović.

Milošević, Tuđman i Izetbegović zvanično su potpisali sporazum tri nedelje kasnije, 14. decembra 1995. godine, u Jelisejskoj palati u Parizu.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Nijedan od tri potpisnika sporazuma više nije među živima, kao ni bivši međunarodni izaslanik za Balkan i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk i bivši američki državni sekretar u administraciji Bila Klintona, Voren Kristofer.

U Republici Srpskoj danas je neradni dan, republički praznik – Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

U video prilogu ispod teksta pogledajte konferecniju na novinare srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!