Radio Bambi

27 godina od napada na Tuzlansku kolonu!

15. maja 1992. godine, prilikom mirnog povlačenja iz Tuzle, napadnuta je kolona pripadnika JNA, poznata kao ‘Tuzlanska kolona’. Ovaj napad je bio jedan od prvih važnijih događaja u predvečerje rata u tom delu BiH, a izvršili su ga pripadnici ‘Patriotske lige’, MUP-a BiH, tzv. Teritorijalne odbrane, ‘zelenih beretki’ i paravojne muslimansko-hrvatske formacije, sa ukupnom snagom od oko 3.000 vojnika.

Napad je u direktnom prenosu emitovan i na lokalnoj televiziji ‘FS-3’, uz podrugljive i antisrpske komentare, što su potom prikazale i brojne druge televizijske stanice.

Napad je izveden na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne ‘Husinska buna’, sa oko 200 motornih vozila i oko 600 starešina i vojnika. Kolona se kretala iz Tuzle ka Bijeljini, i prema planu dalje je trebala ići ka Srbiji, ali mnogi od mladih vojnika iz kolone nisu nikada stigli na odredište.

Na raskrsnici, na Brčanskoj Malti u Tuzli, 15. maja 1992. godine, kolona je zasuta snajperskom i rafalnom paljbom sa okolnih zgrada, čime su napadači prekršili odredbu međunarodnog ratnog prava, Ženevsku konvenciju kao i prethodni dogovor SR Jugoslavije i muslimanskih vlasti u Sarajevu, o mirnom povlačenju JNA sa područja BiH do 19. maja 1992. godine.

Prema izjavama preživelih učesnika tog događaja, kolona je napadnuta sa okolnih zgrada, pa čak i sa zgrade bolnice, a duž celog puta ka Slavinovićima, Barama i Požarnici, bile su postavljene mine i druga eksplozivna sredstva.

Haški tribunal je u slučaju ‘Tuzlanska kolona’ za četiri osobe dao oznaku ‘A’, što znači da je na osnovu dostavljenih dokaza utvrđeno da postoji krivično delo ratnog zločina i dovoljno dokaza da se te osobe procesuiraju. Međutim, Tužilaštvo BiH je, decembra 2009. godine prekinulo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju ‘Tuzlanska kolona’.

U Bijeljini će danas biti služen parastos žrtvama i položeno cveće ispred Spomen-kosturnice na Gradskom groblju u Pučilama.

Prema programu obeležavanja u 11:00h će biti služen parastos na gradskom groblju Pučile, u 11:30h planirano je polaganje venaca na Spomen-kosturnici, a u 11:45h predviđeno je obraćanje zvaničnika, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!