Radio Bambi

Ambasadori pomirenja boravili u Brčkom! (Foto)

U okviru ‘USAID-ovog’ projekta ‘re:Generacija’, danas su mladi zagovarači pomirenja posetili Skupštinu Brčko Distrikta, nakon čega su obišli spomenike palim borcima, te održali edukativnu radionicu sa bivšim vojnicima koji su u minulom ratu bili pripadnici tri zaraćene vojske. U Brčko Distriktu mladi Ambasadori pomirenja danas su upriličili edukativno druženje sa ratnim veteranima tri nekada zaraćene strane.

Trojica ratnih veterana, nekada pripadnika tri različite vojske, danas su u društvu mladih Ambasadora obišli spomenike podignute palim borcima sve tri vojne jedinice, te održali radionicu o pomirenju i zajedničkom životu u Brčko Distriktu, ali i celoj BiH.

Cilj ovog druženja bilo je podizanje svesti o razumevanju, poštovanju i ujedinjenju među svim etničkim grupama u BiH, koje je neophodno na njenom putu ka boljoj budućnosti.

-“Želeli smo pronaći tri osobe koje će biti pozitivan primer suživota, bez obzira na njihova iskustva iz prošlosti. Kada čujete priče ovih vojnika i pogledate njihove živote danas, zaista poverujete da ima nade da se promene predrasude i zajedno krene napred. Iako su se nekad borili na tri različite strane, ovi ljudi danas su sugrađani, prijatelji i kolege koji su spremni zajedno graditi bolju budućnost. Smatramo da iz ovakvih primera možemo puno naučiti”, – poručili su mladi aktivisti iz Brčkog koji su osmislili ovu akciju.

Projekat ‘USAID-a’, ‘re:Generacija’, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Kroz različite radionice i aktivnosti, učesnici projekta će uticati na podizanje svesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i van njih.

Subota, 10. februar rezervisana je za manifestaciju u Zvorniku pod nazivom ‘Šta znate o mom mestu’ u okviru koje će mladi aktivisti promovisati turističke i kulturne potencijale gradova. Ova promocija će biti održana u ulici Svetog Save (plato Kasina) u 11:00h.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!