Radio Bambi

Austrija dobila prvu kancelarku!

Predsednik Austrije Aleksander Van Der Belen naložio je danas Brigite Birlajn, aktuelnoj predsednici Ustavnog suda, da formira novu prelaznu vladu Austrije. Brigite Birlajn, koja važi za osobu konzervativnog političkog opredeljenja, prva je žena koja je u istoriji Austrije postavljena na funkciju kancelara.

Ona je od 2018. godine predsednica Ustavnog suda i smatra se nadpartijskim kadrom, ali je oba velika “skoka” u svojoj karijeri ostvarila pod vladom koju su činili Narodna partija i Slobodarska stranka, najpre 2003. godine kada je postala potpredsednica, i prošle godine kada je postavljena za predsednicu Ustavnog suda. Sa 28 godina postavljena je za državnog tužioca, a sa 41 bila je na dužnosti glavnog tužioca.

Takođe, bila je i predsednica Udruženja državnih tužioca Austrije do ulaska u Ustavni sud. Birlajn je imenovana za mandatara za formiranje prelazne vlade, koja će biti na dužnosti do formiranja nove vlade nakon prevremenih izbora koji treba da se održe u septembru.

Van Der Belen je, predstavljajući mandatara kojeg je izabrao, rekao da je dogovoreno da će prelaznu vladu činiti eksperti, o čemu postoji koncenzus sa parlamentarnim strankama.

Birlajnova je izjavila da je odlučila da preuzme ovu odgovornu dužnost i zahvalila se na poverenju.

-“Vidim kao svoju državničku odgovornost, u ovoj jedinstvenoj situaciji u istoriji naše zemlje, da dam svoj doprinos. Odmah nakon ove izjave započeću razgovore sa ekspertima iz javne uprave”, – najavila je ona.

Rekla je i da je Klemens Јabloner, dugogodišnji predsednik Upravnog suda, prihvatio da preuzme dužnost vicekancelara i ministra pravosuđa, a ambasador Aleksander Šalenberg je prihvatio da bude ministar spoljnih i evropskih poslova.

Ostale članove vlade, kako je rekla, predstaviće narednih dana.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!