Radio Bambi

Austrija popušta mere i pooštrava granične kontrole!

Austrija od danas kreće sa postepenim popuštanjem rigoroznih mera donetih usled loše epidemiološke situacije zbog korona virusa, ali istovremeno pojačava kontrolu svojuh granica. Od danas počinje delimično ‘otključavanje’, što predviđa ponovno otvaranje radnji, škola i uslužnih delatnosti.

Škole ponovo otvaraju vrata za đake, posebno osnovce koji će imati svakodnevnu nastavu, ali će zato morati i dva puta nedeljno (ponedeljak i sreda), da se testiraju. Za starije uzraste je predviđena podela razreda, kao i nastava u smenama. Pošto će oni ići u školu samo dva dana, a ostatak će imati onlajn nastavu, za njih je predviđen jedan test nedeljno. Isto tako oni će morati nositi maske tipa FFP2. Časove će moći da pohađaju samo đaci koji budu dopustili testiranje, dok oni koji to odbijaju moraju ostati na “onlajn nastavi”.

Takođe, od danas ponovo počinju da rade pružaoci uslužnih delatnosti, kao što su frizeri, maseri, manikiri, pedikiri, saloni lepote…

Međutim, ko želi da ide na određen tretman, moraće prethodno da se testira i da ima negativan PCR test ne stariji od 48 časova. Za pružaoce usluga uslužnih delatnosti važi obavezno nedeljno testiranje, što važi za zaposlene u svim oblastima u kojima imaju direktan kontakt sa mušterijama.

Kada je reč o buticima i šoping centrima, oni se otvaraju pod strožijim režimom koji predviđa obavezno nošenje FFP2 maski, kao i ograničenje broja kupaca prema sistemu da svakom kupcu mora biti na raspolaganju 20 kvadrata.

Omogućeno je i otvaranje muzeja, zooloških vrtova, biblioteka, u kojima će, kao i u radnjama, važiti obaveza nošenja FFP2 maski i biti ograničen broj posetilaca.

Popuštanjem mera ukida se i celodnevni policijski čas, koji će od sada biti na snazi u vremenu od 20:00h do 6:00h ujutro.

Istovremeno, povećane su i kazne za nenošenje maski i nepoštovanje distance od najmanje dva metra, koje sada iznose 90 evra.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer rekao je da će granične kontrole od danas biti “masivno pooštrene”.

Cilj takvog graničnog režima je da se putovanja svedu na apsolutni minimum.

-“Granične kontrole su lukobran protiv novih infektivnih lanaca, koji kroz nove mutacije postaju sve opasniji”, – poručio je Nehamer. Do takvog režima na granicama dolazi u dogovoru i, u dobroj meri, na pritisak iz Bavarske. Čelnici bavarskih lokalnih vlasti i politike su otvoreno nezadovoljni da je Beč danas krenuo u postupno ukidanje “zaključavanja”.

-“Kombinacija mutacija i preranog otvaranja je pogrešan put”, – smatra šef bavarske Vlade Markus Seder.

Šef bavarske CSU partije Markus Blume kritikuje Beč ‘zbog neodgovorne politike otvaranja’ i indirektno preti zatvaranjem nemačkih granica granica prema Austriji.

Austrija je uvela kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama sa Mađarskom i Slovenijom još 2015. godine zbog migrantske krize, a posle ih samo nastavila kao deo epidemiološkog režima.

Od pre mesec dana oštrije mere važe na granicama sa Češkom i Slovačkom. Iako do sada to nije bio slučaj, od danas će i na granicama sa Nemačkom, Italijom, Švajcarskom i Lihtenštajnom biti uvedene stroge granične kontrole.

Za ulazak u Austriju važe seledeća pravila: popunjavanje onlajn registracije, desetodnevni karantin koji je moguće prekinuti negativnim PCR testom nakon pet dana.

Do sada je malogranični saobraćaj bio izuzet iz takvog režima, ali više nije. Sada se i osobe koje žive s jedne, a rade s druge strane granice moraju registrovati i testirati jednom nedeljno.

Austrijska federalna Vlada u sve žešćem sukobu sa lokalnim vlastima u Tirolu.

Zbog visokih brojeva južnoafričke mutacije virusa korona, Beč namerava da potpuno izoluje tu pokrajinu, što je po ustavu nemoguće bez kooperacije pokrajinskih vlasti u Tirolu. Tačnije, Tirol bi morao sam da se izoluje, ali on to ne želi. Bavarski čelnici već neko vreme otvoreno spominju “Išgl efekat”, situaciju iz marta prošle godine, kada se virus korona eksplozivno raširio po Evropi iz tog skijaškog centra u Tirolu – tada kao “obična” italijansko-kineska korona, sada kao južnoafrička.

Bavarska i Tirol, jedna nemačka i jedna austrijska federalna jedinica, postavljaju dijametralno suprotne zahteve u nervoznom ratu sa Bečom.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!