Radio Bambi

Blagovesti Presvete Bogorodice!

Pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Blagovesti Presvete Bogorodice, kao molitveno sećanje na novozavetni događaj kada je Arhangel Gavrilo javio Presvetoj Bogorodici radosnu vest – da će začeti i roditi Spasitelja sveta, Isusa Hrista. Blagovesti spadaju u radosne događaje i radosne hrišćanske praznike.

Slave se uvek 7. aprila, tačno devet meseci pre Božića.

Sa ovom blagovešću Arhangela, ‘silaskom Svetog duha na prečistu devu’, počinje obnova čovečanstva, a rečima Arhangela Gavrila “Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom”, otvara se istorija Novog Zaveta i počinje preobražaj čovečanstva.

Na Marijino pitanje kako će to biti kada ona ne zna za muža, Arhangel Gavrilo odgovara: “Duh Sveti doći će na tebe i sila Višnjega oseniće te. Zato i ono što će se roditi biće sveto i nazvaće se Sin Božiji”.

Blagovesti spadaju u red Bogorodičnih praznika, u crkvenom kalendaru je označen crvenim slovom i nepokretan je.

Narod slavi Blagovesti kao veliki praznik, pa se čak misli da na današnji dan ni ptice u šumi ne svijaju gnezdo.

U našem narodu Blagovesti najviše svetkuju žene zbog poroda. Veruje se i da je danas dobro umiti se u potoku ili rijeci. Lupanjem u šerpe i tepsije, paljenjem vatri, teraju se zmije daleko od kuće tokom godine.

Po narodnom verovanju, tek sa Blagovestima počinje proleće. Mnogi ne orezuju ni vinograde ni voćke do današnjeg dana.

Smatra se da od Blagovesti počinje setva jarih žita. Takođe, veruje se da je taj dan srećan za kalemljenje voća. Nekada se narod u selima bojao zime, sve dok taj dan ne prođe.

Blagovesti su, uz Cveti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta.

Dan posle praznika Blagovesti, crkva slavi Svetog arhangela Gavrila koji je, prema zapisima Četvorojevanđelja, zadužen za radosne vesti.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!