Radio Bambi

BN: “Bolnica najsavremenija”!

Nova regionalna Opšta bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini, za čiju izgradnju je Vlada Republike Srpske uložila ogromne napore i finansije, radi po najsavremenijim svetskim standardima i u punom kapacitetu kad je reč o uslovima, opremi i kadru. Reč je o najsavremenijoj bolnici na prostoru bivše Jugoslavije koja je izgrađena po austrijsko-nemačkim standardima i koja raspolaže najmodernijom medicinskom opremom i kvalitetnim stručnim kadrom.

-“Trenutno preseljavamo Odeljenje ginekologije i porodilište i do kraja ove sedmice biće useljeni, a unutar porodilišta biće stvoreni uslovi da bebe budu zajedno sa majkama”, – rekao je Srni direktor ove bolnice Siniša Maksimović i dodao da je time u potpunosti stari prostor zamenjen novim.

Maksimović navodi da su uz sva odeljenja u novom objektu u potpunosti zaživeli i vešeraj, kuhinja i tehničke službe. Sve za sada funkcioniše dobro, kaže Maksimović, i napominje da je i poliklinika, do sada smeštena u Domu zdravlja, preseljena u bolnicu, te da je na taj način prostor koji je i pripadao Domu zdravlja, kao deo obaveze bolnice, vraćen toj zdravstvenoj ustanovi.

Na poliklinici, u kojoj funkcioniše 17 ambulanti, nema gužvi, a prijem pacijenata je dobro rešen. Urgentni blok u bolnici, kao nešto što je novo u zdravstvenom sistemu bolnica u Republici Srpskoj, od prvog dana radi 24 sata i u njemu dežuraju neurolog, internista i hirurg.

-“Naša bolnica je prva opšta bolnica u regionu koja ima Urgentni blok u koji dolaze svi pacijenti iz Službe hitne pomoći, odakle idu na dijagnostiku i primaju se u bolnicu, što sve skupa dosta dobro funkcioniše”, – rekao je Maksimović.  – “Bolnicu je nedavno posetio profesor Smola, hirurg iz Graca i konsultant `Vameda`, koji je pomagao upravljanje operacionim blokom. Nakon što je video opremu rekao je da je ona čak bolja nego i u bolnicama u Austriji”, – potvrdio je Maksimović.

Bolnica raspolaže sa 256 kreveta, s tim da u svakom trenutku postoje prazne sobe za iznenadne i hitne slučajeve masovnih povreda ili masovnih obolevanja.  Novi objekat Opšte bolnice “Sveti vračevi” nalazi se na površini od 12.434 metara kvadratnih, ima 256 kreveta, a pokriva između 180.000 i 200.000 stanovnika. Bolnica zapošljava 513 radnika, od kojih 120 lekara – devet je subspecijalista, jedan profesor Univerziteta, dva su magistri medicinskih nauka. Ostali su lekari specijalisti i lekari na specijalizacijama, kao i lekari odeljenja.

-“To je sasvim dovoljno i možemo se pohvaliti da imamo dobar kadar koji se kontinuirano usavršava”, -zaključio je Maksimović.

SRNA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!