Radio Bambi

Bombaški napad u Crnoj Gori!

Na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici pola sata nakon ponoći bačena je eksplozivna naprava. Napadač je prišao dvorištu ambasade iz pravca Sportskog centra ‘Morača’, bacio eksplozivnu napravu prema zgradi ambasade, a nakon toga izvršio samoubistvo bombom. Na Twiter nalogu Vlade Crne Gore objavljeno je da je ‘najverovatnije reč o ručnoj bombi sa kašikom’.

-“Neposredno pre samoubistva lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najverovatnije je reč o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mesta i rukovidi uviđajem”, – objavljeno je ranije na Tviter nalogu Vlade Crne Gore.

Iz Uprave policije Crne Gore saopštili su da je u pitanju ručna bomba kašikara. Niko u Ambasadi nije povređen.

Ambasada je na svom sajtu izdala bezbednosno upozorenje u okviru kojeg su američki državljani savetovani da izbegavaju ambasadu do novog obaveštenja. U saopštenju američki državljani savetovani su i da prate lokalne medije i uputstva lokalnih vlasti, kao i da izbegavaju javne skupove. Saopštenje da je danas obustavljena procedura izdavanja viza objavljeno je na Twiter nalogu ambasade.

‘NewYork Times’ prenosi izjavu podsekretara ‘Stejt Dipartmenta’ Stiva Goldstina, koji je rekao ‘da su očevici videli čoveka kako baca objekat preko zida ambasade’. Goldstin je dodao i da su ‘bezbednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da tom prilikom nisu nađene druge eksplozivne naprave, kao i da zgrada nije oštećena u napadu’.

Crnogorski mediji preneli su prvo kao nezvaničnu informaciju da je osoba koja je bacila bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, a potom izvršila samoubistvo, Dalibor Jauković. Prema navodima crnogorskog portala “Vijesti“, potvrđeno je da je Dalibor Jauković (43) sinoć bacio bombu u dvorište američke ambasade, a potom poginuo u drugoj eksploziji. Identitet Jaukovića je potvrdio njegov brat. Obdukcija je završena.

Jauković je živeo u Podgorici, a rođen je u Kraljevu. Na Jaukovićevom ‘Facebook profilu’ se vidi da je nagrađen medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti Savezne republike Jugoslavije (SRJ) 1999. godine.

Razlog zbog kojeg je bacio bombu na ambasadu, a potom sebi oduzeo život za sada nije poznat. Mediji spekulišu i da Jauković nije izvršio samoubistvo, već da se ubio slučajno kada je hteo da aktivira drugu bombu. Policija još uvek nije potvrdila ovu informaciju.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić, direktor Uprave policije Slavko Stojanović, kao i šefovi policijskih struktura stigli su oko 11 časova na mesto gde se sinoć dogodio bombaški napad. Uviđaj je završen, a više informacija biće saopšteno tokom dana.

Povodom bombaškog napada, otpravnica poslova Džudi Kuo primila je jutros crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića.

-“Zahvalni smo našem partneru i savezniku, Vladi Crne Gore, na bliskoj saradnji i zahvaljujemo policiji za profesionalnu podršku u istrazi današnjeg incidenta”, – piše na Tviter nalogu Ambasade.

Vlada Crne Gore najoštrije je osudila incident.

Nuhodžić je nakon sastanka rekao da MUP i Vlada Crne Gore najoštrije osuđuju napad na Ambasadu SAD i izražavaju žaljenje zbog tog događaja.

-“Svi nadležni organi preduzimaju sve mere obezbeđivanja pune sigurnosti službenika Ambasade i i preduzimaju sve potrebne radnje kako bi se slučaj što pre rešio”, – naveo je Nuhodžić.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović rekao je da očekuje da u najkraćem roku budu rasvetljene sve okolnosti u vezi sa napadom na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Viša državna tužiteljka Tanja Čolan Deretić saopštila je da je o detaljima napada na Američku ambasadu u Podgorici obavestila Specijalno državno tužilaštvo (SDT). Čolan Deretić, koja je izvršila uviđaj nakon događaja, saopštila je ‘Televiziji Crne Gore’ da su izuzeti svi tragovi s lica mesta, dok je telo stradalog poslato na obdukciju.

-“Nakon obaveštenja da je u blizini ambasade SAD jedna osoba smrtno stradala izašla sam na lice mesta. Istovremeno sam obaveštena da je eksplozivna naprava bačena i na zgradu ambasade SAD, pa sam zato o ovome obavestila SDT. Tokom vršenja uviđaja izuzela sam tragove koji će biti poslati na veštačenje, a telo stradalog poslato je na obdukciju”, – saopštila je Čolan Deretić.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!