Radio Bambi

Čestitke za Ramazanski Bajram!

Muslimani širom sveta danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog Bajrama. Ovo je jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obeležava kraj Ramazana, odnosno meseca strogog posta. Ramazanski Bajram se slavi tri dana.

Prema običajima, prvi dan se proslavlja u krugu porodice, drugog dana Bajrama se obilaze mezarja (groblja), dok se trećeg dana Bajrama posećuje rodbina.

Za ovaj praznik se pripremaju bogate trpeze, razne bajramske poslastice (obavezno baklava i alva/halva), a ukućanima, posebno deci, priređuju se iznenađenja – bajramluci (prigodni pokloni i novac). Nekoliko dana pred Bajram, temeljno se čiste i uređuju kuće, stanovi, avlije (dvorišta) i ulice. Svi vernici za vreme Bajrama oblače najlepšu garderobu koju imaju. Obično se oblači odeća bele boje. Kada svane jutro muškarci odlaze na jutarnju molitvu u džamiju (Bajram-namaz), dok za to vreme žene ostaju u kućama i postavljaju trpezu.

Bajram se čestita tek nakon Bajram -namaza.

Na bajram-namaz se odlazi jednim, a vraća drugim putem.

Posećivanje rodbine za vreme Bajrama ima jedinstvenu svrhu i cilj. Vernci su za vreme Bajrama srećni i radosni, a sreću je uvek najbolje podeliti s najbližima. Uz to, Bajrami su idealno vreme da se određene nesuglasice koje postoje unutar porodice izglade, a oni koji su eventualno ljuti jedni na druge izmire.

Našim čitaocima, slušaocima, kolegama i poslovnim partnerima islamske vere, upućujemo iskrene čestitke povodom Ramazanskog Bajrama, uz želje da praznične dane provedu u dobrom zdravlju, sreći, miru i blagostanju, u društvu svojih najmilijih.

ČESTITKE ZVANIČNIKA!

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, čestitao je svim vernicima islamske vere Ramazanski Bajram sa željom da ovaj veliki praznik proslave u duhu međusobnog poštovanja i solidarnosti. -“Želim vam da Ramazanski Bajram dočekate u dobrom zdravlju, radosti i blagostanju u krugu porodice i prijatelja i da predstojeći praznični dani donesu mir u vaše domove”, – navodi se u čestitki koju je Dodik uputio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijstvima, imamima i svim vernicima islamske vere u Srpskoj i u BiH. Dodik je izrazio nadu da su molitve, žrtve i odricanja, tokom proteklog meseca Ramazana, učvrstili snagu u svakom čoveku da ličnim primerom utiče na širenje ljubavi, razumevanja i praštanja.

Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, povodom Ramazanskog Bajrama, uputila je čestitku reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu ef. Abdibegoviću i svim vernicima islamske vere u Republici Srpskoj i BiH. -“Neka ovaj veliki praznik sve ljude podseti na važnost negovanja međusobnog poštovanja, razumevanja i solidarnosti, a u svaki dom unese mir, radost i slogu”, – navodi se u čestitki predsednice Cvijanović.

Predsednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, uputio je čestitku, povodom Ramazanskog Bajrama, reis-ul-ulemi Huseinu efendiji Kavazoviću, muftijama, imamima i svim vernicima islamske vere u Republici Srpskoj i BiH. -“U ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, a povodom Ramazanskog Bajrama, upućujem Vam iskrene čestitike sa željom da ovaj praznik, kao kruna jednomesečnog posta, svim vernicima islamske vere donese radost, zdravlje i mir”, – navodi se u čestitki premijera Viškovića.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, čestitao je reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije, Seadu ef. Nasufoviću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftiji Mevludu ef. Dudiću i svim vernicima Islamske zajednice Srbije Ramazanski Bajram. -“Povodom ovog velikog islamskog praznika svim vernicima Islamske zajednice Srbije i Vama lično upućujem najsrdačnije čestitke. Ramazanski Bajram je izuzetna prilika da pokažemo solidarnost, razumevanje i uzajamno poštovanje u cilju ličnog i opšteg napretka svih naših građana”, – naveo je Vučić u čestitki. Izrazio je želju da svi vernici Islamske zajednice Srbije, nakon svetog meseca posta i molitvi, praznične dane provedu u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći i duhovnom blagostanju.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!