Radio Bambi

Čović i Ivanić imaju jedan, a Bakir drugi stav! (Video)

Bosna i Hercegovina će u vezi pitanja Kosova i Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, dogovoreno je danas na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Predsedništva BiH. Predsednik Srbije je to saopštio na konferenciji za novinare i objasnio ‘da je to stav Predsedništva BiH’ i istakao ‘da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tela’.

Međutim, to ipak izgleda nije tako, odnosno na konferenciji za novinare je bilo očigledno da je to samo stav hrvatskog i srpskog člana Predsedništva BiH, Dragana Čovića i Mladena Ivanića, a ne i bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je demantovao u toku zajedničke konferencije za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te navode. Naime, iako je na konferenciji u ime Predsedništva BiH govorio Čović, Izetbegović je na samom kraju konferencije ‘upao u reč Čoviću’, rekavši da ‘mora nešto da pojasni u vezi toga da će BiH vodeći svoju međuanrodnu politiku čekati na stav Beograda’.

-“Međunorodnu politiku BiH vodiće ova tri čoveka (članovi Predsedništva BiH), i ona će se voditi u Sarajevu. Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gde smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali, moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da to iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsedništva”, – rekao je Izetbegović.

Time je Izetbegović potvrdio još jednom da u vezi pitanja Kosova, u BiH nema jedinstvenog stava, odnosno, da jedan pogled na to imaju Hrvati i Srbi, a drugi pogled Bošnjaci.

Nakon toga, reagovao je Vučić i uz osmeh rekao: “E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova i oko granica”, – rekao je Vučić, što znači da se i oko ostalih pitanja u odnosima Srbije i BiH, slažu stavovi Srbije i hrvatskog i srpskog člana Predsetništva BiH, dok je suprotan stav bošnjačkog člana.

-“Naš stav, stav tri člana Predsedništva, kada je reč o unutrašnjim pitanjima Srbije, je da ćemo ta otvorena pitanja u vođenju spoljne politike prilagođavati stajalištima Beograda”, – prethodno je rekao Čović.

Druge dve najvažnije političke teme o kojima je razgovarano danas u Beogradu su pitanje granica i autoput Beograd – Sarajevo.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!