Radio Bambi

Čuveni Titov ‘DC-6’ sleteo u Tivat! (Foto)

Avion ‘DC-6 B’ koji je bio u vlasništvu Josipa Broza Tita, a sada je vlasništvo čuvene kompanije ‘Red Bull’ i njene flote ‘Flying Bulls’,  sleteo je u Tivat. Jedini ‘DC-6’ koji trenutno krstari planetom sleteo je na tivatski aerodrom iz Beča i to je njegov prvi zvanični dolazak u Crnu Goru.

Reč je o luksuznom avionu koji je 17 godina služio Titu i njegovim uglednim gostima da bi se nakon restauracije 2004. godine, ovom letelicom ponosila ‘Flying Bulls’  flota.

Pored Titovog ‘DC-6’ austrijska flota ima i neke od najčuvenijih aviona u istoriji kao što su američki bombarder ‘B 24 J Mitchell’, ‘Lockheed P 38  Lightning’, i ‘F4U 4 Corsair’. Ipak, retro dizajn Titovog aviona čini dragulj austrijske avijacije i ove flote. U Tivat je doveo tridesetak ‘VIP putnika’ iz Austrije.

Avion je proizveden u ‘Daglas Erkraft’ kompaniji u Santa Moniki 1958. godine, kada ga je kupio ‘JAT’ i pretvorio u luksuzni Titov vazduhoplov. 1975. godine avion je prodat tadašnjem predsedniku Zambije Kenetu Kaundi. Šef ove afričke države koristio ga je kao ‘VIP avion’ sve dok se i on nije zasitio, pa je čuvena letelica parkirana u hangar aerodroma u zambijskom glavnom gradu Lusaki. Kris Šute, operater malih aviona iz namibijskog grada Vindhoeka ga je potpuno restauirao i služio je njegovoj kompaniji za turističke panoramske letove iznad Viktorijinih vodopada.

Pilot Sigi Angerer ga je kupio, a 2004. godine završena je trogodišnja detaljna restauracija ovog aviona u fabrici izgrađenoj delimično samo zbog dragocenog primjerka ‘DC-6’.

U julu 2013. godine ‘DC-6B’ je konačno dobio austrijsko državljanstvo i sad leti pod registracijom ‘OE-LDM’, pa je ujedno postao prvi ovakav model aviona u istoriji austrijske avijacije.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija jednog od najspektakularnijih starih vazduhoplova na svetu, snimljenih u Tivtu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!