Radio Bambi

Danas je Mala Gospojina!

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas Malu Gospojinu, dan rođenja Presvete Bogorodice. Obeležava se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Deva Marija. Joakim i Ana su dugo bili “bezdetni pa behu postidni među ljudima i skrušeni pred Bogom”, kaže predanje. Deva Marija, plod njihovih dugih molitvi, odvedena je u hram kada je imala tri godine, jer su je roditelji zavetovali Bogu. Sa 14 godina Marija se vratila u Nazaret gde joj je, prema predanju, saopštena “blagovest arhangela Gavrila da će roditi Sina Božjeg”.

Scena Roždestva Bogorodice sa svetom Anom u postelji i novorođenom Marijom u kolevci, obavezan je motiv pravoslavnih ikona i srednjovekovnih manastirskih fresko zapisa. Jedan od najstarijih i najbolje očuvanih živopisa s motivom Roždestva Bogorodice nalazi se u Kraljevoj crkvi u Studenici, zadužbini kralja Milutina (1282-1321) s kraja 14. veka.

U beogradskoj Sabornoj crkvi kralj Petar Prvi Karađorđević (1844-1921) krunisan je 1904. na praznik Roždestva Bogorodice, a Mala Gospojina je i slava humanitarne i kulturno-prosvetne organizacije “Kolo srpskih sestara”, osnovane 1903. na inicijativu slikarke Nadežde Petrović (1873-1915). SPC Bogorodici posvećuje praznike Vavedenje, Sretenje, Blagovesti,

Uspenje presvete Bogorodice (Velika Gospojina) kao i one koji obeležavaju uspomenu na događaje iz njenog života, kao što su praznici Pokrov Presvete Bogorodice i Polaganje rize Presvete Bogorodice.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!