Radio Bambi

Danas je Petrovdan!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, u crkvenim portama, na trgovima, seoskim raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.

Petrovdansko lilanje je značajan običaj kod Srba, slično kao što je paljenje badnjaka, đurđevdanski uranak, bojenje vaskršnjih jaja i drugi običaji.

Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Njihova tela su tada gorela kao buktinje, osvetljavajući trgove kao danas simbolične vatre i lile.

Verovalo se i da se paljenjem lila mogu odagnati zle sile oko kuće, ali i da se time podstiče rast Sunca koje na Petrovdan počinje polako da jenjava.

Kada se mrak spusti na Zemlju, uoči Petrovdana, put u mnogim ulicama i dvorištima i danas osvetljavaju samo upaljene lile.

U podmajevičkom kraju nakon lilanja štapovi na kojima je gorela lila ubadaju se u povrtnjake, jer se veruje da oni štite povrće od nevremena i biljnih bolesti.

Nekada je narod rano ujutro na Petrovdan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Opšti je običaj kod Srba u Vojvodini da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama ‘loptati’, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer se verovalo, da će ako se to čini, padati krupan grad i uništiti useve. U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osveštenje.

Običaj je da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koje se zovu “petrovače”.

Petrovdan kao svoju krsnu slavu obeležavaju Vlasenica, Kalinovik, Novi Grad, Rudo i Trnovo.

Svima koji danas proslavljaju KRSNU SLAVU – ČESTITAMO!

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!